Nästan hälften av svenskarna anser att samtal vid julbordet är viktiga, enligt en undersökning från magasin-appen Readly och IPSOS. Var fjärde svensk uppskattar dessutom om diskussionerna blir heta.
Enligt undersökningen anser 65 procent av svenskarna att samtal är en naturlig del av julbordet med familjen. Dessutom tycker 47 procent att det är viktigt att diskutera med sina närstående, eftersom det bidrar till ökad förståelse för varandras perspektiv och stärker familjebanden genom en öppen dialog.
– Att skapa tid och utrymme för meningsfulla samtal och diskussioner med familjen känns viktigare nu än någonsin. Att dela med sig av sina erfarenheter och saker man har läst om leder förhoppningsvis till både reflektion och nya perspektiv. Vi jobbar ständigt med att tillgängliggöra nyheter för att belysa olika ämnen – alltifrån mode till vetenskap och politik, säger Daniel Hamrin, Nordic Content Lead på Readly, i ett pressmeddelande.
Samtidigt anser 44 procent att samtal vid julbordet inte är lika viktiga utan istället kan skapa konflikter och dålig stämning. Var femte person uppger att man aldrig diskuterar kring julbordet.
En av tio svenskar uppger att man brukar lämna rummet om stämningen blir för överhettad, samtidigt som var fjärde person uppskattar hetsiga diskussioner.
Familj och nyheter
Vid julbordet diskuterar 54 procent personliga händelser och erfarenheter inom familjen, medan 43 procent pratar om lokala händelser. Dessutom talar 38 procent om nationella nyheter och 28 procent om jobb eller skolan. Omkring en fjärdedel diskuterar även tv-serier, filmer och sociala medier.
Det som ofta leder till positiva samtal under julen är främst familjeangelägenheter följt av fritid, ekonomi, politik och relationer. När det gäller ämnen som ofta leder till konflikter står politik högst på listan följt av migration, religion, ekonomi samt sexuell identitet och klimatförändringar.
Undersökningen genomfördes mellan den 11 och 13 oktober 2024 och inkluderade 1000 svenska medborgare över 18 år.