Svenska staten slår tillbaka mot Linda Karlström

publicerad 4 april 2023
- av Jan Sundstedt
Linda Karlström
Linda Karlström vann visavi svenska staten i tingsrätten.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Svenska staten har genom Justitiekanslern beslutat överklaga tingsrättens uppmärksammade dom i målet mot vaccinkritikern Linda Karlström. Beskedet kommer efter att inflytelserika medieföreträdare och publicistiska branschorganisationer offentligt kritiserat domslutet och uppmanat JK att ta fallet vidare till högre instans.

Karlström stämde staten efter att hon blivit filmad med dold kamera i sitt hem av SVT-journalister som använde sig av falska identiteter. Det smyginspelade materialet användes sedan i dokumentärserien Vaccinkrigarna för att karaktärsmörda Karlström och få henne att framstå som en politisk extremist.

Stockholms tingsrätt dömde delvis till förmån för Linda Karlström och beslutade att svenska staten skulle betala 100 000 kronor i ersättning plus ränta till henne. Man bedömde att det nuvarande medieetiska systemet inte skyddat hennes privatliv och att det saknats mekanismer som gjort det möjligt för henne att pröva om hennes rätt till yttrandefrihet väger tyngre än journalisternas.

– De har behandlat mig som om jag vore en brottsling… Mina brott tycks vara att jag inte passar in i åsiktskorridoren. Både Sverige och Finland har åsiktsfrihet, och människors olika åsikter får inte utan deras vetskap och medgivande registreras och hängas ut till allmän bespottning. Sådant sysslar man med i diktaturer, har Karlström kommenterat.

Efter att domen fallit gick branschorganisationen Tidningsutgivarna och flera andra medieaktörer ut och uppmanade Justitiekanslern att överklaga. Något som nu svenska staten via JK väljer att göra genom att ta målet till hovrätten.

Grunderna för överklagandet har JK begärt anstånd för till den 10 maj. Svenska staten avser med andra ord att först i ett senare skede återkomma med detaljerade skäl för överklagandet.

Noterbart i sammanhanget är att Stockholms tingsrätt i sin dom valt att inte följa sedvanlig praxis vad gäller vinnande parts rättegångskostnader. I stället för att tilldöma den förlorande sidan (svenska staten) att betala Karlströms rättegångskostnader valde tingsrätten att göra tvärtom. Linda Karlström ska således betala omkring en miljon kronor ur egen ficka.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!