Stefan Löfven om Macrons valvinst

publicerad 8 maj 2017

Statsminister Stefan Löfven gläds över att Emmanuel Macron segrade över nationalisten Marine Le Pen i det franska presidentvalet.

Vi gratulerar Emmanuel Macron till segern i det franska presidentvalet. Det är en seger för det franska folket och för det europeiska samarbetet. Nu öppnas nya möjligheter för den offensiva agenda som krävs för att stärka unionen, med fler jobb och rättvisa arbetsvillkor, en starkare klimatpolitik och ett fungerande asylsystem där alla tar ansvar, säger Stefan Löfven i ett skriftligt uttalande och påpekar att Sverige och Frankrike ska ”arbeta gemensamt” för att ”driva det europeiska samarbetet framåt”.

Stefan Löfven är långt ifrån den ende politikern som föredrog Macron framför Le Pen. Centerpartiets Annie Lööf tog till Twitter för att skriva följande:

”Hoppets röst segrade. Den farliga populismen, aggressiva nationalismen och misstron mötte sin överman. Grattis Macron, Frankrike och Europa!”

USA:s president Donald Trump, som indirekt tagit ställning för Marine Le Pen, tycktes inte vara överdrivet missnöjd över Macrons seger när han på Twitter skrev att han ”ser väldigt mycket fram emot att jobba med Macron”.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.