Inrikes

Statsministeromröstning om Kristersson nästa vecka

Idag meddelade riksdagens talman Andreas Norlén att ingen ny person kommer att få sonderingsuppdrag. Istället kommer riksdagen att ha en omröstning om Ulf Kristersson som statsminister.

Efter valet röstades Stefan Löfven (S) bort som statsminister av riksdagen. Samtidigt gav den nyvalde talmannen Andreas Norlén (M) sin partikollega Ulf Kristersson (M) sonderingsuppdrag, med andra ord i uppdrag att undersöka möjligheten att bilda regering som statsminister.

Efter två veckor meddelade Kristersson att han misslyckats med sina försök, varpå talmannen gav Löfven sonderingsuppdrag. När även Löfven misslyckades med att samla underlag för att bilda regering valde talmannen att inleda gruppsamtal med olika konstellationer av partiledare, istället för att ge en ny partiledare sonderingsuppdraget.

Under måndagen meddelade Norlén att han nu kommer att låta riksdagen att rösta om Kristersson som statsminister. Inledningsvis ville Norlén ge sonderingsuppdraget till Annie Lööf (C), vilket hon också uttryckt att hon ville ha ifall Alliansen skulle stå bakom det. Men eftersom Moderaterna och Kristdemokraterna inte ville ställa sig bakom ett sådant förfarande fick talmannen tänka om.

– Om jag under den här veckan skulle få ett telefonsamtal från någon annan än Ulf Kristersson som säger att nu har jag samlat stöd för en regeringsmajoritet i kammaren, då kommer jag lyssna på det och inte gå fram. Men det förefaller inte sannolikt, sade Andreas Norlén under en pressträff på måndagen.

Att det blir Kristersson som läggs fram och inte exempelvis Löfven beror på att en majoritet i riksdagen har uttryckt att de vill se honom som statsminister, samt att Löfven tidigare har röstats bort av riksdagen.

– Det finns en logik i att en den som avsatt en regering själv får försöka ta över, sade Norlén.

Norlén säger under pressträffen att han nästa måndag kommer att nominera Kristersson formellt som statsminister, varpå en omröstning i riksdagen kan komma att ske onsdagen den 14 november.

Det har gått 57 dagar sedan riksdagsvalet den 9 september och 41 dagar sedan Stefan Löfven röstades ner som statsminister av en majoritet i riksdagen den 25 september.

Liknande artiklar

Statsministeromröstning på fredag – talmannen ger ... Riksdagens talman Andreas Norlén har valt att skjuta på den tredje statsministeromröstningen till på fredag. Partierna f...
Talmannen: Ingen statsministeromröstning innan jul... Riksdagens talman Andreas Norlén meddelade på onsdagsförmiddagen att han inte kommer att nominera någon ny statsminister...
Annie Lööf får sonderingsuppdrag Centerpartiets partiledare Annie Lööf får i uppdrag att sondera terrängen för att bilda regering. Under gårdagen röst...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!