Spionhäktade iraniern arbetade på militära underrättelsetjänsten

publicerad 25 november 2021
- av Sofie Persson

Den iranske toppchefen som greps misstänkt för spioneri tidigare i år, och som tidigare arbetat vid bland annat Säpo, har även arbetat vid Försvarsmaktens underrättelsetjänsts speciella avdelning KSI – som bland annat rekryterar hemliga agenter och agerar med så kallade ”särskilda metoder”.

I september i år greps en 40-årig iranier misstänkt för spioneri, som sedan ändrades till ”obehörig befattning med hemlig uppgift”, vilket innebär att man obehörigen har lämnat ut uppgifter om Sveriges försvar. Mannen har tidigare varit verksam inom Säpo och Försvarsmakten, men arbetade vid gripandet som toppchef på Livsmedelsverket, något som Nya Dagbladet rapporterade om. Brotten ska ha begåtts under 2011-2015, vilket delvis var under den tid iraniern arbetade på Säpo hos stabsledningen.

Nu har ytterligare uppgifter om 40-åringens tidigare yrkesliv framkommit. Han ska tidigare ha arbetat vid Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must), rapporterar Bonniertidningen DN. Musts främsta uppgift är att ”förebygga, upptäcka och motverka säkerhetshot som riktas mot Försvarsmakten och Försvarsmaktens intressen i Sverige och utomlands”. Där ska den iranske mannen specifikt ha arbetat under 2014 vid Kontoret för Särskild Inhämtning (KSI), som bland annat sänder ut hemliga agenter och rekryterar spioner. Enheten ska kunna ha ”fria händer” och därför kunna agera utifrån så kallade ”särskilda metoder”. Det kan innebära exempelvis att få ut skyddsidentiteter i form av exempelvis nya personnummer för sin personal innan de skickas på uppdrag utomlands.

Enligt uppgift ska mannens anställning hos KSI delvis varit på grund av hans kunskaper i persiska och hans kännedom om Mellanöstern. Mannen misstänks nu för att ha spionerat på Sverige för främmande makts räkning, däremot framgår det inte vilken makt det ska handla om.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.