En toppchef på Livsmedelsverket blev under måndagen gripen misstänkt för spioneri. Mannen, som har iransk bakgrund, har tidigare arbetat på både Försvarsmakten och Säpo och begärdes senare häktad. Han nekar till brott.
I måndags greps den 40-årige mannen i Mellansverige av Säkerhetspolisen misstänkt för spioneri. Under torsdagen häktades mannen och misstankarna ändrades då till ”grov obehörig befattning med hemlig uppgift”.
– Tingsrätten beslutade att häkta mannen på sannolika skäl misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Tingsrätten delar vår uppfattning att personen ska vara häktad för att inte kunna undanröja bevis eller ta till flykt. Nu fortsätter förundersökningen med sedvanliga utredningsåtgärder, säger chefsåklagare Per Lindqvist i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.
Den 40-årige iraniern är en toppchef på Livsmedelsverket och har även arbetat inom Säkerhetspolisen och Försvarsmakten, enligt uppgifter som Bonniertidningen DN tagit del av. I mannens yrkesposition har han bland annat ansvarat för säkerhetsfrågor och har haft ett stort inflytande på samhällets krisberedskap. En annan del av hans yrke har varit att ta fram myndighetens remissvar till regeringen i diverse frågor.
Säkerhetspolisen kan inte bekräfta att han arbetat där eftersom de aldrig kommenterar ”vilka som arbetar på myndigheten eller har arbetat på myndigheten”.
– Det enda vi kan säga är att en person begärts häktad för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Det är samma person som för någon dag sedan greps i Mellansverige. I övrigt kan vi säga att det pågår en förundersökning som vi bedriver under ledning av åklagare, säger Fredrik Hultgren, pressekreterare vid Säkerhetspolisen till DN.
Däremot kan Försvarsmakten bekräfta att mannen arbetat hos dem, men inte i vilken position.
– Vi kan se att han har varit anställd i Försvarsmakten men inte vilken typ av anställning det rör sig om. Med anledning av förundersökningssekretess kommer jag i nuläget inte att kunna ge mer information än så, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare för Försvarsmakten.
Brottet ska ha skett under 2011-2015 och under den perioden arbetade 40-åringen på både Försvarsmakten och Säkerhetspolisen, enligt mannens uppgifter på Linkedin som Schibsted-tidningen Aftonbladet tagit del av.
Från mannens nuvarande arbetsplats bekräftas att han arbetar där, men att de inte kan säga någonting mer om det just nu.
– Det stämmer, han jobbar här hos oss. Vi har nyligen fått reda på det. Men jag kan inte säga något mer för det råder total förundersökningssekretess, säger myndighetens kommunikationschef till Aftonbladet.
Brottet ”grov obehörig befattning med hemlig uppgift” sorterar i brottsbalken under vad som rör rikets säkerhet. Man kan i enlighet med denna lag dömas genom att man ”obehörigen anskaffar, befordrar, lämnar eller röjer uppgift om försvarsverk, vapen, förråd, import, export, tillverkningssätt, underhandlingar, beslut eller något förhållande i övrigt vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet”. Med denna brottsrubricering kan påföljden bli upp till fyra år i fängelse.
40-åringen nekar själv till brott.