Somalier röstar mest i Sverige

publicerad 11 juli 2022
- av Sofie Persson

Somalier röstar mest bland de utlandsfödda i Sverige, visar ny forskning vid Malmö universitet. Forskare tror att det kan finnas personer bakom som ”mobiliserar gruppens valdeltagande”. Minst röstar personer från Balkan och forna Jugoslavien.

Utländska medborgare som är folkbokförda i Sverige får inte rösta i riksdagsvalet, men däremot i kommunal- och regionalvalen. Forskare vid Malmö Universitet har undersökt valdeltagandet under 2018 från tio flyktinggrupper med olika härkomst. Undersökningen gjordes på uppdrag av delegationen för migrationsstudier (Delmi).

Valdeltagande är en intressant indikator på integration eftersom det görs av fri vilja, menar forskaren Pieter Bevelander till skattefinansierande SVT.

Inom grupperna var det personer med ursprung från Balkan och forna Jugoslavien som hade lägst valdeltagande. Tidigare studier har samtidigt visat att man ofta har lågt valdeltagande även i dessa hemländer.

Den grupp som röstade mest i valet 2018 var somalier. Vad det beror på vet man inte i nuläget, men Bevelanders teori är att det finns personer som kan ”mobilisera den gruppens valdeltagande”.

Det får vi undersöka lite mer men man kan tänka sig att det finns personer som kan mobilisera den gruppens valdeltagande i Sverige helt enkelt, tror han.


Fakta: Somalier i Sverige

Under 2021 finns sammanlagt cirka 70 000 personer födda i Somalia. I Västra Götalands län 17 201 , i Stockholms län 12 945 och 3 991 i Skåne län. Utlandsfödda somalier utgjorde samma år den sjätte största gruppen utrikes födda, efter personer födda i Syrien, Irak, Finland, Polen och Iran. Under 2019 bodde det sammanlagt 111 014 personer som var födda i Somalia eller hade minst en förälder som var det i Sverige. Somalier är den största gruppen utrikes födda från Afrika i Sverige år 2018.

Fakta: WikipediaLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.