Socialdemokraternas vallöfte: Maxgrupper i förskolan

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven presenterade flera vallöften under sitt tal i Almedalen på söndagen. Bland annat ska det införas ett tak för hur många barn som ingår per grupp i förskolan. Men förslaget möts av hård kritik från Moderaterna.

publicerad 30 juni 2014

[slider id=’19136′ name=’Löfven Almedalen’]

Förslaget om maxtak i förskolan presenterades vid en pressträff under söndagen innan Löfven höll sitt Almedalstal.

–Tidiga insatser i förskolan och skolan har störst effekt på skolresultaten. Därför satsar vi på barnen så tidigt som möjligt genom maxtak i förskolan och mindre klasser i lågstadiet, sade Stefan Löfven på pressträffen i spegelsalen på Wisby Hotel.

Vallöftet innebär att vid en eventuell S-ledd regering kommer barn i åldrarna 1-3 inte behöva vara i grupper med mer än 15 barn. Det skulle kosta staten 1,1 miljarder kronor per år.

Enligt Kent Persson, partisekreterare för Moderaterna, har Socialdemokraterna ännu inte lagt fram någon helhetsbild för hur förslaget skulle kunna finansieras.

Striden står om hur det ska finansieras. Och jag noterar att inte ens på sin egen dag i Almedalen klarar Stefan Löfven av att berätta om helheten i sin politik, säger Persson till Expressen.

Socialdemokraterna planerar att finansiera förslaget genom så kallad skatteväxling. Men vilka skatter som kommer höjas och sänkas är ännu oklart. Partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson kommer presentera mer information om finansieringen vid ett seminarium på tisdag.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!