Snart svårare att bli svensk medborgare

Migrationskrisen i Europa

publicerad 8 september 2023
- av Jan Sundstedt
Medborgarskapsceremoni i Stockholm med kronprinsessan Victoria.

Regeringen vill att det ska bli betydligt svårare att bli svensk medborgare framöver – bland annat föreslås krav på bättre kunskaper om svensk kultur och svenska levnadssätt. Dessutom ska den som beviljas medborgarskap ha ett ”hederligt levnadssätt”.

– Det här är rimliga krav som bidrar till en bättre integration och som vi nu bör ställa på det svenska medborgarskapet, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) till statskanalen SVT.

Regeringen har beslutat om nya direktiv till den utredning som ska komma fram till hur kraven för svenska medborgarskap ska skärpas. Enligt Stenergard ”markerar medborgarskapet medlemskapet i det svenska samhället” och ”har ett väldigt stort värde – både rättsligt och symboliskt”.

Därför föreslår man hårdare krav på kunskaper om hur det svenska samhället fungerar, om svensk kultur och att den som beviljas medborgarskap har ett hederligt levnadssätt.

– Exakt var gränsen går för att leva hederligt får en utredare titta på, men det är klart att det inte handlar om en enstaka fortkörning. Vi tycker också att det är rimligt att man behärskar svenska språket och att man har egen försörjning, säger migrationsministern.

Dessutom ska det krävas att den som vill bli svensk medborgare först har bott i landet i minst åtta år – jämfört med cirka fem år idag.

Statskanalen hävdar att Sverige med det nya regelverket går ”från ett av de enklaste länderna att bli ny medborgare i, till att ha bland de tuffaste kraven för medborgarskap i Europa” – men migrationsminister menar att man bara vill ställa samma krav som andra EU-länder.

Utredningen ska redovisas senast om ett år och ett lagförslag kommer att vara färdigt allra tidigast under andra halvan av 2025.

Det kan noteras att Maria Malmer Stenergards parti, Moderaterna under statsminister Fredrik Reinfeldt och i samarbete med bland annat Miljöpartiet, var det parti som kraftigt ökade massinvandringen till Sverige till nivåer som aldrig tidigare skådats.

– Jag kommer att vädja till svenska folket att öppna sina hjärtan för de mycket utsatta människor som vi nu ser runt om i världen, sa Reinfeldt exempelvis 2014.

Idag säger sig Moderaterna dock ha bytt uppfattning i frågan och vill istället se en mer restriktiv invandringspolitik.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!