Snart övar Natos bombplan i svenskt luftrum igen

publicerad 2 augusti 2017
- av Markus Andersson

I september planeras den största militärövningen i Sverige sedan 1993. Men tack vare regeringens ökade samarbete med Nato kommer krigsorganisationens bombplan att åter igen öva bombfällning över svensk mark. Hela 1500 utländska soldater kommer samtidigt att befinna sig i Sverige under övningen.

Tack vare det värdlandsavtal som röstats igenom av riksdagen utan någon folkomröstning kan Nato operera på svensk mark vid en kris eller ett krig i Sverige eller i närområdet.

Kritiker menar att värdlandsavtalet hotar Sveriges militära alliansfrihet eftersom det i praktiken leder till att Sverige närmar sig Nato på ett avgörande sätt. Detta har skett i en tid då opinionen emot Nato har varit tydlig.


Annonser:


Protester mot Natos medverkan
Natos medverkan har väckt starka protester. Fredsaktivister informerar i en video om riskerna med övningen.

Även andra kampanjer som STOPPAAURORA.SE har lanserats och planerar att genomföra fredsaktioner runt om i landet mot krisövningen.


Fakta Aurora 17

Aurora 17 (FMÖ 17) är en planerad militärövning (försvarsmaktsövning) i Sverige under tre veckor i september 2017.

USA, Frankrike, Danmark, Estland, Finland, Norge och Tyskland kommer att delta med egna förband vid övningen.

Övningen är den största övningen, tillika första försvarsmaktsövningen, som hålls sedan Orkan 1993. Kostnaden för övningen uppskattas till 583 miljoner kronor. Samtidigt som Aurora 17 genomförs den ryska storövningen Zapad 17 (Väst 17).Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.