Kommentar: SMHI eldar på klimathetsen

Klimatöverdrifterna

publicerad 25 juli 2022
- av Jan Sundstedt
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) har uppenbarligen sällat sig till det politiskt styrda narrativet om “global uppvärmning”. Det senaste i raden av alarmistiska uttalanden är en utsaga där man kallar svensk högsommarvärme för “värmebölja”.

Sol, värme och koldioxid är livsnödvändiga ingredienser för att flora och fauna överhuvudtaget ska kunna existera, en vedertagen kunskap som av en del så kallade experter numera anses vara ren science-fiction. I stället trumpetas det ut skräckrubriker och andra former av skrämselpropaganda från lite varstans.

Att medströmsmedia systematiskt ägnat sig åt detta sedan många år är vida känt, där dessa i andra fall exempelvis rapporterar om sommarvädret under rubriker som “extremvädret” och kopplar värmetoppar till klimatförändringar trots att det är fråga om naturligt förekommande väder och temperaturer under denna tid på året. Desto mer uppseendeväckande är det att en välrenommerad expertmyndighet som SMHI numera tycks ägna sig åt denna typ av aktivism.

Den senaste i raden av aktivistliknande utsagor är att kalla svensk högsommarvärme – temperaturer över 25 grader – för “värmebölja”. Ordet syftar, åtminstone i för närvarande vedertagen svenska, på temperaturer som är ovanligt höga för årstiden.

Yttrandet förekommer bland annat på dagens SVT Text samt SMHI:s egen hemsida.

Från dagens SVT text.

Exakt vad det är som gör svensk hög sommartemperatur på 25 grader och uppåt, under ett par veckor, till något onaturligt och underförstått dödsbringande, är emellertid en smula otydligt, som så ofta är med denna typ av insinuanta uttalanden.

Givetvis vet den kloke och förnuftige att man ska vara försiktig vid hög värme, i synnerhet om man tillhör en riskgrupp. Barn och ungdomar torde dock tillåtas glädjas över att, om så bara för en kortare period, unna sig sol, värme och bad.

 

Jan Sundstedt

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!