Skottlossning i köpcentrum – man avliden

Ökade otryggheten

publicerad 20 augusti 2022
- av Jan Sundstedt
Polis och räddningstjänst var snabbt på plats och spärrade av köpcentret.

Från ingenstans hörde vi människor skrika. Jag ser att en kvinna kommer in och skriker ”pistol, pistol, spring”, berättar en vittne till det senaste i raden av till synes oändliga våldsdåd på öppen gata.

Sverige har i sommar skakats av ett flertal skottlossningar och skjutningar på mer eller mindre öppen gata. Våldsspiralen tycks snurra snabbare och snabbare för var vecka. Malmö är en av de städer som är värst drabbat.

Strax efter klockan 17 på fredagseftermiddagen fick Malmöpolisen in ett flertal larm om skottlossning inne i det omdiskuterade köpcentret Emporia. På plats påträffas en man avliden och en kvinna allvarligt skottskadad.

Polisen utreder ärendet som mord och försök till mord. En person har gripits. Enligt uppgifter till SVT är den gripne blott 15 år.

Den skadade kvinnan vårdas på sjukhus för allvarliga skador, enligt Region Skåne.

Just nu ser vi helikoptrar flyga runt och polisbilar överallt, det är bara kaos alltihop med folk som gråter och blir tröstade, berättar ett ögonvittne för SVT.

Våldsdådet bedöms i nuläget vara kopplat till den gängkriminella miljön i Malmö. Den skjutne mannen lär enligt källor vara en person med en ledande roll inom det kriminella mc-gänget Satudarah, och hade ansvar för en egen underavdelning i Malmö kallad Assassins, erfar Bonniertidningen Expressen.

Satudarah har i flera åt legat i blodig konflikt med andra yrkeskriminella fraktioner i staden.

Uppdatering:
Den 15-åriga pojke som greps kort efter dödsskjutningen har nu anhållits på sannolika skäl misstänkt för mord och försök till mord – Det finns i nuläget inga fler misstänkta, säger Helena Ekstrand, åklagarmyndighetens presstjänst.

Idag klockan 10:15 kommer det att anordnas en pressträff på Rättscentrum i Malmö. Representanter från polisen och Malmö stad kommer att närvara vid pressträffen.

 Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!