Skolsköterska vaccinerade överkänslig elev – hade kunnat leda till döden

publicerad 20 juli 2019
- av Isac Boman
välja vaccin

En elev på en friskola i Göteborg vaccinerades av skolsköterskan trots att det stod i elevens journaler att denne hade allergier och absolut inte ska utsättas för vaccin. Hade en allergisk reaktion uppstått så hade eleven kunnat dö.

Misstaget uppdagades efter att friskolans ordinarie skolsköterska gått igenom journalen för den vikarierande skolsköterskans arbete och upptäckte där flera brister som sedermera anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg.

Eleven som vaccinerats trots att det i dennes journal tydligt framgått att detta var farligt, skulle inte heller ha kunnat behandlas med adrenalinpenna om en allergisk chock hade uppstått. Alla adrenalinpennor utgångna – trots att sköterskan påstått att de var färska, skriver Göteborg Direkt.

Vikarien brast även i övrigt och vaccinerade flera elever utan läkarordination. Vissa elever vaccinerades trots att sköterskan fyllt i att de redan fått vaccin och andra där hon fyllt i att de inte fått vaccin. 8 av 20 elever i en klass fick också fel vaccin. Vikarien hade dessutom struntat i att genomföra planerade längd- rygg- och synkontroller på flera av skolans elever.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.