Skånska telemaster utsatta för sabotage

publicerad 1 april 2020
- av Per Nordin
En av masterna hade fått bultar lossade och vajrar avklippta innan den raserades.

En telemast i Skåne raserades under förra veckan och en annan utsattes för skadegörelse ungefär samtidigt. Nu utreder polisen om det handlar om riktat sabotage i syfte att skada samhällsviktiga funktioner.

Under torsdagen förra veckan fick polisen in en anmälan av Telenor och 3 att någon hade vält en av deras master strax söder om Örkelljunga. Bultar hade lossats och en metallvajer kapats på masten, skriver Helsingborgs Dagblad.

En annan telemast mellan Klippan och Perstorp, även det i Skåne, utsattes också för skadegörelse men med mindre allvarliga resultat.

– Den i Perstorp åtgärdades direkt och är i full drift, men den i Örkelljunga var mer omfattande skadad. Där är prognosen att den är uppe nästa vecka, säger kommunikationschef Mikko Vittala, presschef på Telenor till HD.

Abonnenter i ett område på mellan tre och fyra kvadratkilometer påverkades av skadegörelsen och Vittala säger till tidningen att det är mycket ovanligt att bolagets master skadas.

Christer Ängehov arbetar som räddningschef på Räddningstjänsten Skåne nordväst och berättar att myndighetens interna kommunikationssystem finns i master liknande dem som vandaliserats. Dessutom används också det vanliga mobilnätet vid utryckningar och liknande.

– Vi hade ingen egen utrustning i den masten, men den tillhör en del av infrastrukturen för våra nät. Så det är viktiga delar, säger Ängehov som också pekar på vikten av att utreda om skadegörelsen handlar om medvetet sabotage som har planerats för att skada samhället.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!