Sex av tio svenskar vill ha kortare arbetsdagar

publicerad 10 juli 2024
- av Sofie Persson
96 procent av Vänsterpartiets väljare vill se en arbetstidsförkortning.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nästan 60 procent av svenskarna stödjer en arbetstidsförkortning, visar en mätning från Aftonbladet/Demoskop. Framförallt är det kvinnor som vill ha kortare arbetsdagar.

I undersökningen har man frågat svenskar mellan 16 år och uppåt om de är för eller emot arbetsförkortning, däremot har man inte tagit upp i vilken omfattning den förkortade arbetstiden skulle vara.

Där svarar 58 procent att man är för kortare arbetsdagar, samtidigt ställer sig 25 procent emot och 17 procent är tveksamma till förslaget. Bland männen ligger stödet på 49 procent och hos kvinnor på 68 procent. Demoskops vd Karin Nelsson menar att de som pratar för kortare arbetsdagar bland annat pratar om hälsa och minskade sjukskrivningar.

De som är emot pratar om ekonomiska konsekvenser för samhälle och företag, brist på kompetens, hur det påverkar välfärden och hur det ska finansieras, säger hon till Schibstedstidningen Aftonbladet.

Störst stöd hos vänstern

Bland väljarna är det 81 procent från vänsterblocket som vill ha kortare arbetsdagar, där det största stödet finns hos sympatisörer från Vänsterpartiet där 96 procent av deras väljare vill se en arbetstidsförkortning. Från högerblocket ligger siffran istället på 35 procent, där 44 procent är emot. Bland väljare från Moderaterna ställer sig 47 procent emot. Hos Sverigedemokraterna anser 42 procent att man bör ha kortare arbetsdagar, samtidigt som 39 procent är emot.

Nelsson tror att partierna kommer att fortsätta driva på frågan, eftersom den är viktig för så många sympatisörer. Vänsterpartiet är ett av partierna som tydligast ställt sig bakom arbetstidsförkortning i samhället, men även Socialdemokraterna har meddelat att man kommer att arbeta med att ta fram ett eget förslag.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!