Semesterbilder i sociala medier lockar inbrottstjuvar

publicerad 17 juni 2015

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Försäkringsbolaget If varnar för att semesterbilder och statusuppdateringar om att man är borta på semester kan fungera som en invit för inbrottstjuvar i midsommar.

Totalt sju av tio svenskar använder sig av sociala medier såsom Twitter och Facebook. Vid midsommar läggs många semesterbilder upp, vilket öppnar upp för inbrottstjuvar i hemmet.

“Förra året anmäldes omkring 22 400 bostadsinbrott i Sverige, enligt Brottsförebyggande rådet. Försäkringsbolaget If har fått flera indikationer på att tjuvarna spanar efter värdesaker och tomma bostäder på nätet. För att slippa oväntat besök är det därför viktigt att ha koll på vad man lägger upp på nätet och för vem. Särskilt under semestertider”, skriver If i ett pressmeddelande.

 

Tänk på det här när du använder sociala medier på semestern:

  • Håll koll på dina sekretessinställningar. Bestäm dig för vilka inlägg som ska visas för bara dina vänner och vilka som kan synas hos en bredare krets.
  • Undvik att platstagga bilder på Facebook och Instagram, alltså att med en tagg visa var bilden är tagen i samband med att den läggs upp i sociala medier.
  • Tala med de yngre familjemedlemmarna om hur de använder sociala medier, för att det inte ska få oönskade konsekvenser.
  • Lägg upp dina semesterbilder i sociala medier när du har kommit hem igen.
  • Visa inte dina värdesaker i sociala medier.
  • Tänk efter innan du gör en statusuppdatering eller lägger upp en bild när du är bortrest.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!