Inrikes

Semesterbilder i sociala medier lockar inbrottstjuvar

Försäkringsbolaget If varnar för att semesterbilder och statusuppdateringar om att man är borta på semester kan fungera som en invit för inbrottstjuvar i midsommar.

Totalt sju av tio svenskar använder sig av sociala medier såsom Twitter och Facebook. Vid midsommar läggs många semesterbilder upp, vilket öppnar upp för inbrottstjuvar i hemmet.
“Förra året anmäldes omkring 22 400 bostadsinbrott i Sverige, enligt Brottsförebyggande rådet. Försäkringsbolaget If har fått flera indikationer på att tjuvarna spanar efter värdesaker och tomma bostäder på nätet. För att slippa oväntat besök är det därför viktigt att ha koll på vad man lägger upp på nätet och för vem. Särskilt under semestertider”, skriver If i ett pressmeddelande.

 

Tänk på det här när du använder sociala medier på semestern:

  • Håll koll på dina sekretessinställningar. Bestäm dig för vilka inlägg som ska visas för bara dina vänner och vilka som kan synas hos en bredare krets.
  • Undvik att platstagga bilder på Facebook och Instagram, alltså att med en tagg visa var bilden är tagen i samband med att den läggs upp i sociala medier.
  • Tala med de yngre familjemedlemmarna om hur de använder sociala medier, för att det inte ska få oönskade konsekvenser.
  • Lägg upp dina semesterbilder i sociala medier när du har kommit hem igen.
  • Visa inte dina värdesaker i sociala medier.
  • Tänk efter innan du gör en statusuppdatering eller lägger upp en bild när du är bortrest.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!