SD-utredare partisk i omfattande uteslutningsärende

Ordföranden i Sverigedemokraternas medlemsutskott går ut och tar ställning under en pågående omfattande utredning om uteslutningar inom partiet. Ställningstagandet kommer också innan de anklagande fått chansen att yttra sig. Det framgår av en intervju som Helsingborgs Dagblad har gjort.

publicerad 15 april 2015
Uteslutningshotade ungdomsförbundsordförande Gustav Kasselstrand t.v och tillförordnade partiledaren Mattias Karlsson t.h.

– I min egenskap av ordförande för medlemsutskottet kommer jag att föreslå att de här personerna utesluts, säger ordföranden mitt under pågående utredning.

Ordförande i medlemsutskottet Magnus Olsson. Foto: SD Malmö
Ordförande i medlemsutskottet Magnus Olsson. Foto: SD Malmö

– Att jag tar ställning nu beror på att de här personerna gått ut så hårt själva på Twitter och Facebook, säger Magnus Olsson som är ordförande i partiets medlemsutskott. Det är medlemsutskottet som utreder och beslutar i frågor som berör personärenden i partiet.

Medlemsutskottet ska arbeta opartiskt och självständigt ifrån partiledningen. Det är något som den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson och den ordinarie partiledaren Jimmie Åkesson ofta betonat.


Annonser:


Men banden mellan partiledningen och medlemsutskottet verkar vara intimare än vad man vill ge sken av. I en intervju med Helsingborgs Dagblad uttalar sig ordföranden i medlemsutskottet redan om vad som kommer att bli utfallet av de massuteslutningar som nu pågår mot bland annat ungdomsförbundets ordförande och uppemot ett 40-tal andra medlemmar.

HD.se:

”Chefsåklagaren” Magnus Olsson gör ingen hemlighet av att han helt och hållet står bakom partiledningen i den här maktkampen.

– Jag instämmer helt i beskrivningen att Kasselstrand och hans förtrogna är halvfascister. De är skoningslösa. De är extremister som vill vrida tiden tillbaka.

SD-ledningen brukar hävda att processen i medlemsutskottet är ”rättssäker”. Borde inte du som utredare förhålla dig neutral?

– Att jag tar ställning nu beror på att de här personerna gått ut så hårt själva på Twitter och Facebook. Våra medlemmar måste få veta vad som händer.

– Jag är faktisk förbannad på dem. De uppför sig som omogna småbarn, säger Magnus Olsson till hd.se.

Magnus Olssons band till partiledningen stärks också av hans uttalande om att man redan verkar ha bestämt sig för att såga av hela bandet mellan ungdomsförbundet och moderpartiet.

HD.se:
Kasselstrand har sagt att han vägrar lämna ordförandeposten i SDU även om han utesluts ur SD. Hur ska partiledningen hantera det?

– En lösning är att helt enkelt lägga ner ungdomsförbundet och starta ett nytt. Jag skulle faktiskt tro att det blir så, säger
Magnus Olsson.

Uttalandena ifrån medlemsutskottets ordförande kommer innan flertalet av de medlemmar som fått brev om uteslutningar har fått chansen att inkomma med yttranden i ärendet. Enligt de uteslutningsbrev som publicerats har medlemmarna haft fram till den 16 april på sig att inkomma med svar.

Den 27 april väntas ett slutgiltigt besked tas om de mellan 20-40 medlemmarna kommer att uteslutas ur partiet eller ej.

 

Läs också:
Uteslutningar av framstående SD:are
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.