SD ser inga möjligheter till gemensam migrationsuppgörelse

publicerad 7 juli 2020
- av Per Nordin
Jimmie Åkesson är inte nöjd.

Sverigedemokraterna meddelar att man kommer att lägga fram ett eget förslag till migrationskommittén efter att man bedömt det lönlöst att få till en bred invandringspolitik tillsammans med de övriga partierna.

– Utifrån de bud som ligger på bordet ser vi inga förutsättningar till en bred överenskommelse, säger Jimmie Åkesson under pressträffen.

Tanken är att en överenskommelse om Sveriges migrationspolitik ska fattas under sommaren och Moderaterna har velat komma till ett beslut redan den här veckan. Enligt SD är dock partierna allt för långt ifrån varandra i sin syn på migrationspolitiken för att en överenskommelse ska kunna göras, skriver SVT.

Partiledaren Jimmie Åkesson är mycket kritisk till förhandlingarna och hur de så kallade ”volymmålen” varit i fokus under de senaste veckorna.

– Vår uppfattning är att det är en symbolfråga. Det som faktiskt ger effekt är lagstiftning och skarpa åtgärder och det har man lagt avsevärt mindre tid på, förklarar han under presskonferensen.

SD vill också att de permanenta uppehållstillståndet ska tas bort och ersättas av temporära samt att Sverige enbart bör bevilja så få uppehållstillstånd som EU:s miniminivåer tillåter.

Åkesson menar att SD varit beredda att kompromissa och förhandla om många frågor, men inte om allt och att man står extremt långt ifrån de andra partierna i frågan om anhöriginvandring – där de övriga sju partierna istället är mycket positivt inställda.

Eftersom planerna för en gemensam överenskommelse ser hopplösa ut så kommer SD istället att ta fram ett alternativt förslag till det som migrationskommittén kommer fram till.

– Det är ett väntat besked. Man vill inte kompromissa i den viktigaste politiska frågan man har, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutsson.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!