SD-politiker hänvisade till IQ-studie – döms och utesluts

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 25 november 2021
- av Per Nordin

81-årige Bertil Malmberg dömdes för hets mot folkgrupp och uteslöts från Sverigedemokraterna – eftersom han under en debatt hänvisat till befintlig forskning om sydsudanesers IQ-genomsnitt.

När Bertil Malmberg, regionpolitiker för Sverigedemokraterna under ett anförande i Sörmlands regionfullmäktige den 27 april hänvisade till forskning som indikerar att sydsudaneser är en av de folkgrupper som har lägst IQ-medeltal i världen så utbröt snabbt panik i salen.

– Under året har Migrationsverket i sin brist på vishet placerat ett antal sydsudanesiska kvotflyktingar i Sörmland. Det hör till saken att befolkningen där är bland de folkslag som har lägst intelligens i hela världen, vilket är väl belagt i forskning, sade Malmberg.


Annonser:


Istället för att argumentera emot SD-politikerns påstående blev han snabbt tystad av regionfullmäktiges ordförande och kort därefter valde socialdemokraten Christine Gilljam att polisanmäla anförandet, skriver Fria Tider.

Det hela blev inte betraktat som en okynnesanmälan från socialdemokraten från chefsåklagaren Robert Erikssons sida, som istället valde att väcka åtal mot 81-årige Malmberg. I tingsrätten dömdes han också för ”hets mot folkgrupp”.

Rätten motiverar domen med att IQ-forskningen är ”nedsättande” och att den sydsudanesiska gruppen med detta pekas ut som ”mindre värd”. Chefsåklagaren bekräftade också till Fria Tider att uttalandet är att betrakta som ett åsiktsbrott, trots att Malmbergs uttalanden kan beläggas med forskning.

I rätten fick Malmberg heller inte slutföra sitt resonemang utan avbröts av domstolens ordförande som också menade att SD-politikern mycket tydligare borde ha poängterat att det var genomsnitts-IQ och inte individuell intelligens som han pratade om.

Bertil Malmberg dömdes till villkorlig dom och 40 dagsböter om 600 kronor för åsiktsbrottet. Något stöd från Sverigedemokraterna under processen har han inte fått utan uppmanades istället att omedelbart att lämna alla sina uppdrag och uteslöts snart ur partiet.

Malmberg själv har hela tiden nekat till brott och menat att han endast uttryckt sanningen och hänvisat till relevant forskning. Han har också meddelat att han har för avsikt att överklaga domen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.