Inrikes

SD kan lägga invandringsfrågan på is

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson "sträcker ut en hand" till Stefan Löfven (S) och Fredrik Reinfeldt (M). Partiets hjärtefråga om invandringen kan partiet tillfälligt sluta att diskutera – allt för att få inflytande efter valet 2014.

Till Svenska Dagbladet säger Åkesson att han är missnöjd med hur Sverigedemokraterna har blivit utfrysta från politiskt samarbete. Han öppnar upp för samarbete från både höger och vänster genom att erbjuda att partiet inte har invandringspolitiken på dagordningen.

Det här är en utsträckt hand från min sida. Jag säger nu: Om ni har problem med att prata om invandringspolitiken, så kan vi prata om något annat, helt förutsättningslöst. Om vi får en besvärlig parlamentarisk situation efter valet, så har vi ett gemensamt ansvar att lösa den. Det är min pragmatiska hållning.
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har öppnat för samarbete med alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna. Att SD inte får samarbeta med andra partier som man önskar, trots sin vågmästarroll, är enligt Åkesson ”ansvarslöst”.

Men att SD skulle överge invandringspolitiken helt är det dock inget tal om. Enligt Åkesson är det för att invandringsfrågan ”är viktigast för våra väljare”.

SD fick totalt 5,7 procent av rösterna i valet 2010. Under söndagen kom Sifo med en ny opinionsundersökning. SD hamnade på 9,0 procent, totalt 0,1 procent ifrån att bli tredje största parti.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!