MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

SD går över till etablerad partigrupp i EU-parlamentet

publicerad 4 juli 2018

Sverigedemokraterna lämnar sin partigrupp EFDD i EU-parlamentet och går med partigruppen ECR, där brittiska Tories finns.

När SD fick två platser i EU-parlamentet i samband med EU-valet 2014 gick man med i partigruppen Frihet och direktdemokrati i Europa (EFDD). I EFDD fanns parlamentariker från partier som Ukip och Alternativ för Tyskland.

Nu lämnar SD sin partigrupp för att gå med i partigruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR). Till skillnad från EFDD vill ECR endast reformera EU, och partigruppen har en mer konservativ än nationalistisk framtoning.

Det här beskedet är givetvis väldigt glädjande. Framförallt innebär detta för oss en breddning och fördjupning av samarbetet med våra nordiska systerpartier och ett stärkt inflytande för oss i Europaparlamentet, men det innebär också att vi får nya värdefulla kontakter med flera europeiska regeringspartier samt att vi breddar våra kontaktytor mot den konservativa sfären i USA som ECR sedan länge har ett nära samarbete med, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

I ECR, som är EU-parlamentets tredje största partigrupp, ingår regeringspartier som Tories i Storbritannien, Sannfinländarna, polska Lag och rättvisa samt lettiska Nationella alliansen. Övriga partier är bland andra Dansk Folkeparti, Ny-Flamländska Alliansen och tjeckiska Medborgardemokraterna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend