Inrikes

SD begär misstroendeförklaring mot Löfven i morgon

Statsminister Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD)

Under onsdagen kommer Sverigedemokraterna att väcka en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven, meddelade Jimmie Åkesson vid riksdagens öppnande på tisdagen.

Det är med anledning av den uppmärksammade IT-skandalen på Transportstyrelsen som misstroendeförklaringen kommer väckas. Enligt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som tidigare varit öppen med att han vill att Löfven avgår som statsminister, beror det på att Löfven inte avskedat försvarsminister Peter Hultqvist.
– Så fort kammaren sammanträder i morgon kommer vi väcka frågan om misstroendeförklaring mot statsministern. Det pågår just nu en namninsamling, sade Åkesson till SVT under tisdagen.

Jimmie Åkesson tror inte att Allianspartierna kommer att rösta med SD:s misstroendeförklaring, men anser samtidigt att det är viktigt att markera mot statsministern.

På grund av IT-skandalen har redan två ministrar fått lämna regeringen: infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman. Anders Ygeman blev efter att han lämnat sin ministerpost utsedd till gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.

Alliansen och Sverigedemokraterna har sedan tidigare också ett misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist på grund av att han inte informerat statsministern om skandalen. Det är dock oklart om Alliansen kommer att gå vidare med misstroendeförklaringen mot Hultqvist. Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson säger nu att man vill väcka misstroende mot både Hultqvist och Löfven.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!