MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 23 februari 2024

fredag 23 februari 2024

SD begär misstroendeförklaring mot Löfven i morgon

publicerad 12 september 2017
Statsminister Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD)

Under onsdagen kommer Sverigedemokraterna att väcka en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven, meddelade Jimmie Åkesson vid riksdagens öppnande på tisdagen.

Det är med anledning av den uppmärksammade IT-skandalen på Transportstyrelsen som misstroendeförklaringen kommer väckas. Enligt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som tidigare varit öppen med att han vill att Löfven avgår som statsminister, beror det på att Löfven inte avskedat försvarsminister Peter Hultqvist.

– Så fort kammaren sammanträder i morgon kommer vi väcka frågan om misstroendeförklaring mot statsministern. Det pågår just nu en namninsamling, sade Åkesson till SVT under tisdagen.

Jimmie Åkesson tror inte att Allianspartierna kommer att rösta med SD:s misstroendeförklaring, men anser samtidigt att det är viktigt att markera mot statsministern.

På grund av IT-skandalen har redan två ministrar fått lämna regeringen: infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman. Anders Ygeman blev efter att han lämnat sin ministerpost utsedd till gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.

Alliansen och Sverigedemokraterna har sedan tidigare också ett misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist på grund av att han inte informerat statsministern om skandalen. Det är dock oklart om Alliansen kommer att gå vidare med misstroendeförklaringen mot Hultqvist. Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson säger nu att man vill väcka misstroende mot både Hultqvist och Löfven.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend