Schlyter, Mutt och Lillemets lämnar Miljöpartiet

publicerad 17 januari 2019
Carl Schlyter, Valter Mutt och Annika Lillemets.

De tre forna miljöpartistiska riksdagsledamöterna Carl Schlyter, Valter Mutt och Annika Lillemets meddelar att de lämnar Miljöpartiet. Orsaken ska vara de eftergifter som ledarskapet i Miljöpartiet gått med på.

Redan i augusti 2017 kunde NyD rapportera att Carl Schlyter, Valter Mutt och Annika Lillemets valt att inte kandidera för Miljöpartiet i riksdagen i samband med valet 2018.

Nu står det klart att de tre politikerna, som inte backat för att kritisera partiledningen vid åtskilliga tillfällen, kommer lämna Miljöpartiet i protest mot de eftergifter som partiet gjort för att hamna i regeringsställning.


Annonser:


Jag vill fortsatt förändra samhället men miljöpartiet har valt en väg jag inte tror på. En väg jag inte ens kan försvara. Det går inte att rädda planeten och människors livsvillkor inom ramen för dagens ekonomiska system. Jag nöjer mig inte längre med att kämpa för att undvika det värsta, jag vill arbeta för att få folk att tro på att makt, resurser, solidaritet och kooperativ samverkan kan tas tillbaka”, skriver Carl Schlyter på sin Facebooksida.

2016 petades Carl Schlyter, dåvarande ordförande i EU-nämnden, och Valter Mutt, dåvarande utrikespolitisk talesperson, av partiledningen efter att de protesterat mot att Sverige skulle skriva under Natos värdlandsavtal. Även Annika Lillemets petades från sitt uppdrag som folkbildningspolitisk talesperson efter att ha vänt sig mot petningen av Schlyter och Mutt.

– Vi tycker inte att det är en sund kultur att arbeta i. Det har blivit en repressiv kultur där folk pressas att alltid i alla lägen följa regeringslinjen, sade Annika Lillemets till TT.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.