Säpo: Ryska krigsförberedelser mot Sverige

Enligt Säkerhetspolisens analytiker bedriver Ryssland förberedelser för krig eller hot om väpnat våld mot Sverige. Ryska underrättelsetjänster har bland annat ökat sin aktiviteter.

publicerad 12 april 2014

Det var under en pressträff i veckan i samband med att Säpo presenterade sin årsbok för 2013 som Wilhelm Unge, som är chefsanalytiker vid Säpos kontraspionage, påpekade att Ryssland är ett av de största säkerhetshoten mot Sverige idag.

– Det är ju ingen hemlighet att det är Ryssland som ägnar sig åt det (krigsförberedelser). Det är lite oroande. Utan att gå in på detaljer så ser vi en förhöjd rysk underrättelseaktivitet på grund av det som händer i Ukraina och Krim.

En detalj som Säpo kan stödja sig på är den som inträffade för ett år sedan, när en attackstyrka med ryska kärnvapenbombare övade attackmål mot Sverige.

Händelsen ägde rum på långfredagens natt den 29 mars 2013. Enligt riksdagens beslut skall Försvarsmaktens beredskap vara ”omedelbart tillgänglig” vilket dock visat sig inte stämma.

NyD har tidigare rapporterat om nya militära hot mot Sverige.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.