Ryska kärnvapenbombare övade anfall mot Sverige

Mitt under påskhelgen flög en rysk attackstyrka med tunga bombplan in mot Sverige. Det övade mot attackmål i Stockholm och i Sydsverige. Sverige saknade helt omedelbar beredskap under den aktuella natten. Händelsen har hållits hemlig. Detta rapporterar källor till SvD idag.

publicerad 22 april 2013
Tu-22M-3 kan bära kärnvapen och kryssningsrobotar

Händelsen skall ha ägt rum på långfredagens natt den 29 mars. Enligt riksdagens beslut skall Försvarsmaktens beredskap vara “omedelbart tillgänglig” vilket dock visat sig inte stämma.

Svensk luftbevakning identifierade under natten det ryska utfallet som gjordes strax utanför Gotska sandön endast ett par mil utanför svenskt luftrum.

Planen skall ha bestått av två tunga bombplan Tu-22M3 som kan bära kryssningsrobotar och kärnvapen eskorterade av fyra ryska jaktplan, SU-27. Enligt en militär källa till SvD delade sig gruppen av plan och en bombare tog riktning mot Stockholmsområdet, medan den andra gruppen tog sikte mot Sydsverige.

Utrikesminister Carl Bildt tar lätt på händelsen och tänker inte ta upp händelsen med Ryssland. “Vi reagerar inte på allting”, säger Bildt.

I slutet av 1980-talet hade Sverige 20 flygdivisioner, i dag är vi nere på fyra. Dessutom saknar två av de fyra divisionerna enligt Riksrevisionen så mycket personal att de inte kan gå i strid.

Militärledningen hävdar att det skall finnas två startklara Gripenplan i beredskap, men det saknades alltså på långfredagens natt.

– Nej, vi hade inte plan i incidentberedskap, bekräftar Anders Silwer till SvD.

Incidenten skulle kunnat gå att förutse då Ryssland förvarnat om en större luftstridsövning, Ladoga-2013. Historiskt sett har övningar många gånger använts som täckmantel för ett bakomliggande anfall.

Ryssland skall fram till 2020 satsa hela 4 300 miljarder kronor på vapenköp. Målet är att skapa snabbrörliga offensiva förband.

Sveriges försvarsminister Karin Enström tycker inte att Rysslands upprustning är ett hot emot Sverige.

USA och Nato har genom en aggressiv diplomati lyckats förflytta sina militära resurser långt in i Östeuropa. Krafter positiva till det offensiva militärsamarbetet Nato lyfter ofta fram Ryssland som ett exempel till varför Sverige borde ansluta till Nato. Detta är något som helt saknar ett brett folkligt stöd hos det svenska folket.

Svenska regeringar har samtidigt i över tre decennier bidragit till att nästan helt avveckla Sveriges egna försvarsförmåga som varit unik och tidigare en av de främsta i världen.

Sverige saknar exempelvis idag helt ett fast luftvärn på Gotland.

NyD har tidigare rapporterat om nya militära hot mot Sverige.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!