Samisk vinst i omtalad rättstvist

publicerad 23 januari 2020
Arkivbild.

Under torsdagen dömde Högsta domstolen (HD) mot staten och förkunnade att Girjas sameby har ensamrätt till jakt och fiske på samebyns område i Lappland ”på grund av urminnes hävd”.

Högsta domstolens beslut innebär att samebyn Girjas, belägen i Gällivare i mellersta Lappland, har “ensamrätt att bestämma om andra ska få jaga och fiska på samebyns område” ovanför den så kallade odlingsgränsen.

Efter att domen förkunnats var det glada miner hos samerna, särskilt då man stridit för ensamrätten i det berörda området i över tio år.

Vi har tagit det till vägs ände och att vi fick rätt känns fantastiskt. Det är början på ett nytt kapitel, säger Matti Blind Berg, som är ordförande i Girjas sameby, till Dagens Nyheter.

Den svenska staten har hävdat att man som fastighetsägare ensam haft jakt- och fiskerätten till marken i fråga. Men enligt HD så är det samerna som ska åtnjuta den rätten, detta ”på grund av urminnes hävd”.

”Domstolen är enig om domslutet. Samtliga ledamöter är ense om att det som sägs i domen om urminnes hävd leder till att talan ska bifallas”, skriver HD i ett pressmeddelande.

 

Källa: Högsta DomstolenStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.