Inrikes

Samisk vinst i omtalad rättstvist

Arkivbild.

Under torsdagen dömde Högsta domstolen (HD) mot staten och förkunnade att Girjas sameby har ensamrätt till jakt och fiske på samebyns område i Lappland “på grund av urminnes hävd”.

Högsta domstolens beslut innebär att samebyn Girjas, belägen i Gällivare i mellersta Lappland, har “ensamrätt att bestämma om andra ska få jaga och fiska på samebyns område” ovanför den så kallade odlingsgränsen.
Efter att domen förkunnats var det glada miner hos samerna, särskilt då man stridit för ensamrätten i det berörda området i över tio år.

Vi har tagit det till vägs ände och att vi fick rätt känns fantastiskt. Det är början på ett nytt kapitel, säger Matti Blind Berg, som är ordförande i Girjas sameby, till Dagens Nyheter.

Den svenska staten har hävdat att man som fastighetsägare ensam haft jakt- och fiskerätten till marken i fråga. Men enligt HD så är det samerna som ska åtnjuta den rätten, detta “på grund av urminnes hävd”.

”Domstolen är enig om domslutet. Samtliga ledamöter är ense om att det som sägs i domen om urminnes hävd leder till att talan ska bifallas”, skriver HD i ett pressmeddelande.

 

Källa: Högsta Domstolen

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!