Sahlin och Bildt kan åtalas för Estoniahantering

Estoniakatastrofen

publicerad 11 januari 2021
- av Markus Andersson
Carl Bildt är en av de tidigare ministrar som kan komma att åtalas.

Riksåklagaren har beslutat att Konstitutionsutskottet ska utreda huruvida Carl Bildt (M), Ingvar Carlsson (S) och Mona Sahlin (S) kan hållas ansvariga och åtalas för eventuella brott i samband med hanteringen av Estoniakatastrofen.

Skattefinansierade SR rapporterar att åklagare har fått i uppgift att pröva om förundersökningen om ministrarnas eventuella brottslighet i samband med Estoniaförlisningen – då 852 människor avled ska återupptas.

Åsa Myrberg är anhörig till lotsen Dan Myrberg som avled i samband med förlisningen och är också en av de som har begärt att förundersökningen ska tas upp igen och ministrarnas inblandning noga kartläggas.

– Jag känner att det är något konstigt i hela det här ärendet och jag tror att folk håller inne med saker som de inte talar om. Mona Sahlin, Ingvar Carlsson och Carl Bildt – det är flera underligheter där vi inte har fått svar på varför de gjort som de har gjort, säger hon till Ekot.

I KU är det riksdagsledamöterna som i förlängningen avgör huruvida åtal ska väckas. Utskottet består av 17 ledamöter från samtliga svenska riksdagspartier. Om ledamöterna skulle godkänna att åtal väcks, så görs detta sedan vid högsta domstolen.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om att såväl anhöriga till Estoniaoffer som estniska myndigheter vill klarlägga vad som egentligen ledde till förlisningen och att förtroendet för den officiella förklaringsmodellen är mycket lågt, särskilt efter att Dplay släppte en dokumentärfilm om förlisningen som visade att myndigheternas påståenden om vad som hände stämmer dåligt överens med verkligheten.

– Jag har alltid haft den här känslan att det är någonting som inte stämmer och i regel är den jag gick på nu innan dokumentären släpptes, och då var det bara så himla skönt att tyckte jag att jag fick det bekräftat att den här känslan jag har haft i alla år den stämde ju, det var något mer, berättade Linnea som miste sin mamma i katastrofen.

Ögonvittnen har också gått ut och berättat att de sett militära transporter på fartyget under resan då förlisningen ägde rum och ett stort och tidigare odokumenterat hål i fartygets skrov har också upptäckts.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!