89 av Estoniaoffrens barn kräver ny utredning i ett öppet brev

Estoniakatastrofen

publicerad 28 november 2020
- av Sofie Persson
Estoniakatastrofen kostade 852 människor livet.

Barn till omkomna efter Estoniakatastrofen kräver en ny utredning.

Barn till omkomna och överlevare efter Estoniakatastrofen kräver nu en ny utredning, rapporterar Ekot. Detta bland annat efter att nya uppgifter kommit fram i dokumentären på Dplay om de tidigare okända skadorna på Estonias skrov.

Nu kräver 89 barn i ett öppet brev till Stefan Löfven och regeringen att öppna upp en ny utredning.


Annonser:


Linnea Karlsson var bara sju år när hon miste sin mamma för 26 år sedan.

Hela avsikten är väl den att vi vill ha fram en ny oberoende utredning om hela katastrofen som har varit och sen få svar på ett antal frågor som vi har bifogat med i brevet, säger hon till Ekot.

Brevet kommer att förutom att skickas till regeringen också skickas till oppositionsledarna och politiker som engagerat sig i frågan och dessutom till Statens haverikommission. Deras krav är att få svar på alla frågor efter den nya dokumentärfilmen om Estonia. Bland annat om transport av militära materiel ombord på Estonia, om varför kroppar inte togs upp i samband med dykningen för 26 år sedan samt varför ville man gjuta in Estonia i betong.

Linnea Karlsson har alltid känt att det var något fel med den officiella utredningen.

Jag har alltid haft den här känslan att det är någonting som inte stämmer och i regel är den jag gick på nu innan dokumentären släpptes, och då var det bara så himla skönt att tyckte jag att jag fick det bekräftat att den här känslan jag har haft i alla år den stämde ju, det var något mer, säger hon till Ekot.

Åsa Eriksson är dotter till den överlevande Anders Eriksson och har varit med och samlat in namn till brevet.

De flesta som skriver under brevet har fått leva nästan hela sitt liv utan en eller två föräldrar, då vill vi att det kommer fram varför det här hände, säger hon till Ekot.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.