Så skjuter riksdagspartierna över makten till EU

EU-valet 2019

publicerad 23 maj 2019
- av Per Nordin

Enligt en ny granskning har riksdagen satt i system att godkänna lagar som givit ökad makt åt EU. Kristdemokraterna, vars kampanjslogan är “Make EU lagom again”, har tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna godkänt hela 96 procent av all EU-lagstiftning utan invändningar.

EU skickar alla sina lagförslag till nationella parlament för att ge dessa en chans att invända om förslaget bryter mot den så kallade subsidiaritetsprincipen – det vill säga att syftet med lagen bättre kan uppnås på nationell nivå istället för i EU:s regi. Subsidiaritetsprövningen är det enda sättet som nationella parlament kan påverka eller stoppa ett lagförslag från EU.

Kristdemokraterna, vars kampanjslogan är “Make EU lagom again”, har liksom Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna godkänt hela cirka 96 procent av sådan EU-lagstiftning. De enda som avviker något är Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som ligger på 88 respektive 74 procent.

Granskningen är genomförd av Alternativ för Sverige, som undersökt en lista över subsidiaritetsprövningar från mandatperioden 2014–2018 i riksdagen.

Det är anmärkningsvärt att så många av partierna, förutom i några undantagsfall, försuttit möjligheten att markera mot EU:s ständigt ökande makt. Det visar att Sverige idag inte har ett enda EU-kritiskt parti, utan att alla riksdagspartier låter Bryssel stifta våra lagar helt utan något motstånd, säger Gustav Kasselstrand som är ledare för partiet.

Han är särskilt kritisk mot Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet utgående från den bild man förmedlar av sig själva till sina väljare.

– Jag tycker inte att man som V eller SD kan kalla sig EU-kritiska, när man i riksdagen släpper igenom 88 respektive 74 procent av alla dumheter som kommer från Bryssel. Det är ett svek mot deras väljare, som faktiskt förväntade sig något annat.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!