Inrikes

S-ministern anklagade oroliga svenskar för att vara ryska botar

Anders Ygeman anklagade nyligen Ryssland för att destabilisera den svenska debatten om 5G, där energi- och digitaliseringsministern delade en artikel där han utmålades som ett offer för en attack av ryska botar på Facebook. I verkligheten kom dock kritiken från en mormor på Södermalm som verkar helt transparent i eget namn.

– Det finns säkert många som engagerar sig som är svenskar, men det som är den stora skillnaden i 5G-frågan är att vi också får tusentals botkommentarer, påstod Ygeman i en intervju med SVT.
Public Service-jätten valde dock i detta fall att granska Facebook-tråden som föranledde till att den socialdemokratiske ministern att anklaga Ryssland för att destabilisera debatten om 5G i Sverige. Tråden har över två tusen kommentarer och det gick inte att hitta någon koppling till Ryssland eller ryska botar – däremot till oroliga svenskar.

Personen bakom tråden som föranledde de vilda anklagelserna finns inte att hitta i Ryssland utan i Södermalm, Stockholm och beskriver sig som en vanlig svensk mormor som är orolig för strålning och heter Katarina Hollbrink. Likaså är kommentarerna i tråden även de skrivna av oroliga svenskar som är medlemmar i Facebook-gruppenWifi Strålning Hälsorisker Stoppa 5G” som försöker stoppa utvecklingen av 5G i Sverige.

– Jag tappade hakan, det kändes löjeväckande. Det var enormt många som gick och kommenterade på uppmaning av oss, säger Hollbrink till SVT.

När SVT ber Ygeman att förklara vad han menade med att han blivit attackerad av botar så påstår han att det är hans stab som gjort den bedömningen – en bedömning som alltså varit helt felaktig. S-ministern får också tydlig kritik från den tidigare toppdiplomaten Hans Blix som menar att en högt uppsatt politiker inte ska sitta och gissa om sådana allvarliga saker.

–Jag tycker de ska ha på fötterna, i ledande politisk ställning så får man inte spekulera löst. Det tycker jag inte, säger han till SVT.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!