S kovänder om kärnkraften: ”Ganska bra”

Energikrisen

publicerad 2 september 2022
- av Sofie Persson
Forsmarks kärnkraftverk. Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna vänder i kärnkraftsfrågan, åtminstone att döma av statstelevisionens valkompass där man tidigare har tyckt att det varit ”ganska dåligt” med utbyggnad av kärnkraftverk i Sverige. Nu ändrar man ställningstagandet till ”ganska bra”.

I valkompassen får partierna med egna formuleringar svara på frågor gällande ståndpunkter i olika valfrågor. Detta kan sedan användas som ”hjälp” när svenskar vill hitta det parti som står närmast egna värderingar och frågor. Socialdemokraterna har tidigare uppgett till SVT att man anser att förslaget angående en utbyggnad av kärnkraftverken i Sverige är ”ganska dåligt”. Nu uppger partiet, endast timmar innan partiernas deadline för ändringar i de olika sakpolitiska påståendena i valkompassen gick ut, att man ändrar sin ståndpunkt i kärnkraftsfrågan.

Vi skickar ut dessa redan i juni och partierna får då veta att de har fram till sista augusti att meddela eventuella ändringar. Socialdemokraterna är det enda parti som hört av sig för ändringar när det gäller Riksdagskompassen som jag känner till, säger Mikael Pettersson, projektansvarig för SVT:s valkompass.


Annonser:


Partiet ändrar specifikt sin ståndpunkt i valkompassen från ”ganska dåligt” till ”ganska bra”. Många väljare fattar sina beslut om att rösta enligt valkompasser, och just energifrågan har blivit en viktig del av årets valfrågor på grund av de skenande energipriserna. I Socialdemokraternas nya ”generalplan” för hur Sverige ska öka sin produktion av billig el var även ett av förslagen att underlätta för dem som vill investera i kärnkraft.

SVT har sökt Socialdemokraterna med frågan om varför de ändrar ståndpunkt och i ett skriftligt svar skriver man från pressavdelningen att man har ”förtydligat vår position”.

 Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.