Ryskt fartyg spionerade nära Sverige

publicerad 20 september 2013

Ett ryskt signalspaningsfartyg har patrullerat mellan svenska fastlandet och Gotland under veckan, avslöjar Svenska Dagbladet.

Även om svenskt vatten inte ska ha kränkts upplevs det ryska skeppets framfart längs den svenska ostkusten som ett ”offensivt agerande”.

– Från svensk sida har vi inte sett det här beteendet från Ryssland med signalspaningsfartyg väster om Gotland sedan det kalla kriget, säger marininspektören och konteramiralen Jan Thörnqvist till SvD.

Det rör sig om det 94 meter långa signalspaningsfartyget Fjodor Golovin som for mellan Gotland och Sverige. Med en besättning på 140 man deponerar även det ryska spionfartyget avancerad signalspaningsutrustning och ska vara bestyckat med tung beväpning.

Svenska Försvarsmakten vill tona ner händelsen och menar på att andra länder utöver Ryssland sysslar med liknande signalspaning.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.