Inrikes

Ryskt fartyg spionerade nära Sverige

Ett ryskt signalspaningsfartyg har patrullerat mellan svenska fastlandet och Gotland under veckan, avslöjar Svenska Dagbladet.

Även om svenskt vatten inte ska ha kränkts upplevs det ryska skeppets framfart längs den svenska ostkusten som ett “offensivt agerande”.
– Från svensk sida har vi inte sett det här beteendet från Ryssland med signalspaningsfartyg väster om Gotland sedan det kalla kriget, säger marininspektören och konteramiralen Jan Thörnqvist till SvD.

Det rör sig om det 94 meter långa signalspaningsfartyget Fjodor Golovin som for mellan Gotland och Sverige. Med en besättning på 140 man deponerar även det ryska spionfartyget avancerad signalspaningsutrustning och ska vara bestyckat med tung beväpning.

Svenska Försvarsmakten vill tona ner händelsen och menar på att andra länder utöver Ryssland sysslar med liknande signalspaning.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!