Rupaul’s Drag Race kommer till Sverige

publicerad 21 september 2022
- av Sofie Persson
Robert Fux, skådespelare och dragqueen, kommer leda programmet.

SVT kommer att sända dragqueen-serien under våren 2023. Skådespelaren Robert Fux är programledare för Drag Race Sweden som blir den första skandinaviska versionen av programmet.

Rupaul’s Drag Race är en amerikansk dokusåpa där man är på jakt efter USA:s nästa stjärna bland dragqueens. Serien skapades 2009 och har pågått 14 säsonger med diverse andra serier som sidoprodukter. Flera länder har också tagit efter med egna versioner av serien. I år släpptes även en barnversion som kallas Generation Drag, något som Nya Dagbladet rapporterade om. Denna har fått stark kritik för att vara sexualiserande för barn eftersom dragqueens ofta anspelar på det sexuella. Dock har Generation Drag inte något med Rupaul’s Drag Race att göra, som riktar sig till vuxna tittare, men inspiration har tydligt tagits från programmet.

Nu kommer Drag Race alltså till Sverige och blir därmed den första skandinaviska versionen av serien. Skådespelaren Robert Fux, som också sysslar med drag, kommer att vara programledare.


Annonser:


Inte många länder i världen har haft en så levande och mångskiftande dragkultur som Sverige och nu ska vi visa upp det för omvärlden. Jag ser fram emot att ta del av deltagarnas hantverk och scenkonst när de bjuder tv-publiken på extra allt och tävlar om en värdig drottningtitel”, säger Fux i ett pressmeddelande enligt Shibstedägda Aftonbladet.

Det blir SVT som kommer att sända programmet och enligt programbeställaren Anton Glanzelius är detta en stor satsning som statskanalen gör.

Vårt Public service-uppdrag innebär att vi ska belysa mångfald och ta upp samhällsfrågor, och i det här formatet berättas det i en extrovert underhållningsform. Underhållning på SVT är som allra bäst när tittarna bjuds 100 procent underhållning, men samtidigt får ta del av fler lager av personliga historier och mångfald, säger Glanzelius i en intervju med QX.

Programmet väntas sändas under våren 2023.


Fakta: Transvestism och dragqueens

En dragqueen är ofta en manlig person som, ofta något mer överdrivet, klär sig i kvinnliga attribut. De brukar uppträda som artister eller partyminglare. Föreställningar där en ensemble med dragqueens uppträder kallas för drag show.

En transvestit är en person som ofta använder ett annat köns uttryck i form av kläder, röstläge, kroppsspråk och andra attribut. Både manliga och kvinnliga transvestiter förekommer även om det är vanligare med man-till-kvinna-transvestiter än tvärtom.

Transvestism och dragqueens ska inte förväxlas med transperson.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.