Riksdagsman vill legalisera pepparsprej

Ökade otryggheten

publicerad 3 oktober 2023
- av Jan Sundstedt
Jan Ericson har även tidigare försökt få till en legalisering av pepparsprej.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I en motion ber den moderate riksdagsmannen Jan Ericson riksdagen att ställa sig bakom en legalisering av innehav och användning av pepparsprej. Ericson menar att samhället har svikit medborgarna och att nyttan med att tillåta svenskarna att inneha sprejen väger tyngre än eventuella risker.

Många flickor och kvinnor upplever en ökad otrygghet i vårt samhälle. Allt fler går självförsvarskurser och larm och andra åtgärder används av många för att kunna försvara sig vid angrepp. Samtidigt finns ett mycket effektivt försvarsmedel vid angrepp som inte får användas – pepparsprej”, skriver han bland annat.

Ericson pekar på att det i ett samhälle som ”har svikit människor genom att inte med kraft agera mot otryggheten” också är ”rimligt att tillåta människor att använda pepparsprej”.

Det bör därför övervägas att förbudet mot att inneha och använda pepparsprej bör upphävas. Nyttan för en enskilde att uppleva ökad trygghet bör värderas högre än de eventuella riskerna med ett avskaffat förbud”.

Det är inte första gången Ericson motionerat om pepparsprej – redan 2017 ville han att försäljning av sprejen skulle tillåtas – framförallt mot bakgrund av det växande antalet våldtäkter och sexuella övergrepp som ökat dramatiskt i Sverige.

Idag riskerar den som innehar pepparsprej att dömas för vapenbrott, vilket kan ge fängelsestraff.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!