Riksdagsledamöter ifrågasätter klimatnarrativet – utmålas som ”förnekare” av SVT

Klimatöverdrifterna

publicerad 10 november 2022
- av Markus Andersson
Angelika Bengtsson och Jimmie Åkesson (SD).

Sex sverigedemokratiska riksdagsledamöter svarade på en SVT-enkät att de inte håller med om att det pågår en klimatkris. Public Service-kanalen svarar med att utmåla samtliga som det man benämner som ”klimatförnekare”.

Det hela började med att SVT Nyheter skickade ut en enkät till alla riksdagsledamöter där man bland annat frågar om dessa delar FN:s generalsekreterares uppfattning om att ”världen står i brand och att det pågår en klimatkris”.

Av 108 ledamöter som svarat är det bara sex som inte håller med om detta påstående – samtliga sverigedemokrater. SVT väljer då att göra ett reportage där man redan i rubriksättningen deklarerar att SD är ett ”antivetenskapligt parti”.

Under artikelämnet ”Klimatkrisen” har man valt rubriken ”Flera SD-ledamöter tror inte på klimatkrisen – trots FN:s larm” och ett bildmontage på partiledaren Jimmie Åkesson och SD-ledamoten Angelika Bengtsson. SVT:s nyhet fortsätter på samma tema och en speakerröst säger att Angelika Bengtsson anser att FN:s klimatpanel IPCC är politiskt färgad.

SD-ledamoten förklarar i intervjun att hennes bild är att IPCC-rapporten tycks bygga på en politisk dagordning snarare än åtgärder som faktiskt sätter press på Kina och minskar utsläppen.

– IPCC är ju ett forskningssamarbete mellan tusentals forskare världen över. Menar du att de har en politisk agenda? frågar journalisten.

– Det är så jag har tolkat det när jag läst kring IPCC-rapporten, svarar Bengtsson.

Även partiledaren Jimmie Åkesson konfronteras angående huruvida han tror på ”klimatkrisen” eller inte, men istället för att pudla konstaterar han att debatten kring ämnet är mycket skev och för tankarna till hur invandringskritiker tidigare demoniserats och smutskastats.

– Det påminner ju väldigt mycket om hur invandringsdebatten lät för ett antal år sedan. Man får inte ifrågasätta eller anlägga andra perspektiv för då kallas man klimatförnekare. Det får ju ett uttryck av just religion snarare än saklig debatt.

Åkesson anser inte heller att mänskligheten befinner sig i en ”klimatkris”.

– Jag vet inte var i FN:s klimatpanels olika skrifter som man säger att vi här och nu befinner oss i en klimatkris, jag har inte sett det, konstaterar han.

SVT fortsätter artikeln med att fråga IPCC-forskaren Markku Rummukainen om det överhuvudtaget ”finns utrymme att tolka IPCC:s rapporter som att det inte pågår en klimatkris här och nu på jorden” och får då svaret att han inte anser att man kan göra en sådan tolkning.

– Nej, det skulle jag inte säga. Då beror det mer på vad man menar med ordet kris, om man menar kris som en plötslig händelse. Klimatfrågan har byggts upp under en lång tid och behöver hanteras både i närtid och långsiktigt, säger Markku Rummukainen.

Flera andra stora svenska medier har också snappat upp SVT:s nyhet och insinuerar att partiets företrädare är ”klimatförnekare” – på samma sätt som man gjorde tidigare i oktober när SD-ledamoten och energianalytikern Elsa Widding argumenterade för att påståendet om att det råder en ”klimatkris” saknar vetenskapligt stöd.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.