Riksdagen godkänner Natomedlemskap

Det nya kalla kriget

publicerad 23 mars 2023
- av Sofie Persson
Riksdagen röstade igenom ett Natomedlemskap med 269 röster mot 37.

Sex av åtta partier röstade ja till Natomedlemskap. Utrikesminister Tobias Billström (M) hävdar att Sverige kan bli medlem redan till sommaren, men Turkiet har fortfarande inte ändrat sin ståndpunkt i frågan.

Under gårdagen röstade riksdagen ja till att godkänna Sveriges anslutning till Nato. Debatten varade sex timmar och slutade med röstsiffrorna 269 mot 37. Tobias Billström (M) menar att det är ett av de viktigaste säkerhetspolitiska beslut som tagits i Sverige eftersom han antyder att ”läget nu är det allvarligaste sedan andra världskriget”, rapporterar Bonniertidningen DN.

Han understryker också vikten av att sex av åtta riksdagspartier röstat ja. Tidigare har både Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna varit emot medlemskap i Nato, men har under 2022 ändrat sig på grund av kriget i Ukraina. Även förre försvarsministern Peter Hultqvist (S), som tidigare uttalat sig om att han aldrig skulle medverka till ett medlemskap, har ändrat sig. Nu är det enbart Vänsterpartiet och Miljöpartiet som stället sig emot medlemskapet.

Nu är Sverige på väg att störta in i en kärnvapenallians med en turkisk despot som dörrvakt. Regeringen har inte djupare analyserat vad ett Natomedlemskap innebär, konstaterade Jakob Risberg (MP).

– Ett Natomedlemskap ställer oss i en militärallians som är den som Ryssland pekat ut som sin största fiende. 200 år av militär alliansfrihet har visat att Sverige har klarat sig undan krig och konflikter genom att ha beslutanderätten här i Stockholm, menar Håkan Svenneling (V).

Tobias Billström tror att ett fullvärdigt medlemskap kan bli aktuellt redan i juli, men Turkiet har hittills fortsatt sagt nej till svenskt Natomedlemskap.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!