RFSL: ”Vi ser ökat motstånd på alla plan”

HBTQ-lobbyn

publicerad 17 april 2024
- av Jan Sundstedt
RFSL under en så kallad "mångfaldsparad".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I lobbyorganisationens årsrapport skriver förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala att 2023 var ett mycket mörkt år för hbtq-rörelsen, och hävdar att rörelsen nu ”ser ett ökat motstånd på alla plan”. Bland annat noterades ett ökat ifrågasättande av “kulturuttryck” som sagoläsande dragqueens och regnbågsflaggor.

2023 var året då ifrågasättandet av hbtqi-personers rätt att vara sig själva, våra kulturuttryck och vår synlighet började ifrågasättas på bredare front. Inte minst transpersoners rättigheter ifrågasattes såväl hemma i Sverige som utomlands”, påstår han.

På kommunal nivå, menar Ponkala att rörelsens ”kulturuttryck” och ”rätt att synas och ta plats” ifrågasätts allt oftare – och detta syns bland annat i form av ett ökat motstånd mot att regnbågsflaggan flaggas eller att dragqueens läser sagor för små barn.

Även om lagstiftningen för att ”byta” juridiskt kön ser ut att liberaliseras menar RFSL-ordföranden att detta inte räcker. Istället förespråkar man att lagen helt ”ska bygga på självbestämmande”.

Därför kommer vi att behöva fortsätta detta arbete med att lättare kunna ändra juridiskt kön”, lovar han, och anklagar motståndare till en mer liberal lagstiftning för att ”sprida rykten, halvsanningar och direkta osanningar”.

“Flyttat fram våra positioner”

Vidare har RFSL under året lagt stort fokus på att lobba för ett förbud mot ”omvändelseförsök av hbtq-personer” och för att ”lyfta fram den bristande rättssäkerheten för hbtqi-personer som söker asyl”. Man hävdar bland annat att asylansökningar från ”skyddsbehövande hbtqi-personer” avslås i strid med svensk och internationell rätt och att ”stereotyper och fördomar om hbtqi-personer” används vid de trovärdighets- och tillförlitlighetsbedömningar som görs av migrationsmyndigheterna.

Noterbart är att RFSL under året som gått också enligt egen utsago arbetat med att ”motarbeta en allt mer negativ mediebild av transpersoner samt desinformation som sprids både i sociala medier och i media” – någonting som gjorts genom att ta kontakt med olika myndigheter, vårdgivare och beslutsfattare.

Trots en dyster utveckling skulle jag vilja hävda att 2023 varit ett år då vi flyttat fram våra positioner”, fortsätter han och berättar att RFSL ständigt letar efter nya strategier för att ”stärka RFSL för framtiden”.

Vi ska bygga partnerskap med andra aktörer, med näringslivet och hitta nya samarbeten. Det är ett viktigt arbete som vi kommer att behöva fortsätta utveckla”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!