RFSL Uppsala portar polisen från Pridetåget

HBTQ-lobbyn

publicerad 29 augusti 2023
- av Sofie Persson
Krininalvården

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I Uppsala förbjuds uniformerad polis och kriminalvårdare att delta i Pridetåget den 16 september. Anledningen arrangören RFSL Uppsala anger är att de två instanserna verkställt beslut från Migrationsverket gällande utvisningar av hbtq-personer.

Polisen och Kriminalvården är därför kopplade till stark ångest för våra deltagare, även de som inte fått avslag än”, skriver Ceres Haglund vid RFSL Uppsala till skattefinansierade SVT.

RFSL Uppsala förklarar att en stor del av besökarna “inte är bekväma med polisen av olika anledningar”. Framförallt ska det handla om att kriminalvården tillsammans med polisen verkställer beslut från Migrationsverket även gällande utvisningar av hbtq-personer.

Kriminalvården, som kopplas samman med polisen, portas också från tåget. Uppsalas häkteschef Pernilla Vikström uttrycker besvikelse över att man inte är välkomna av RFSL.

Det är tråkigt. Vi vill ju visa upp oss som myndighet och visa vår värdegrund och vad vi står för. Värderingar jag trodde vi delade med RFSL och Pridetåget, säger Wikström.

Fakta: RFSL

RFSL är en svensk politisk och ideell organisation för "homosexuella, bisexuella och transpersoner (HBT)" som bedriver "en aktiv sexualpolitisk verksamhet". RFSL grundades 1950 och är ursprungligen en förkortning för "Riksförbundet för sexuellt likaberättigande" - ett namn som man sedermera bytt formellt till "Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter".

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!