Inrikes

Rekordstort beslag av amfetamin

Efter att polisen gjort det största beslaget av amfetamin i Sverige någonsin har nu fyra personer häktats. Efter en längre tids spaning slog Rikskriminalpolisen till i november och hittade drygt 150 kilo amfetamin i en lägenhet i Helsingborg. Amfetaminet hade sitt ursprung i Slovakien.

– Vi har aldrig beslagtagit så här mycket amfetamin vid ett tillfälle tidigare. Mängden narkotika kan jämföras med att polisen under hela 2011 beslagtog 124 kilo amfetamin, säger Per Wadhed, chef för kriminalpolisenheten på Rikskriminalpolisen.

Amfetaminet hade körts i lastbil från Slovakien, genom Tyskland, Danmark och över Öresundsbron till Sverige. I Helsingborg bytte narkotikan ägare och lastades till ett annat fordon. Några dagar senare slog Rikskriminalpolisen till i en lägenhet där amfetaminet hittades.
– Amfetaminet var troligen avsett för marknaden i Stockholm. Värdet på gatan bedöms vara ungefär 150 miljoner kronor, säger Per Wadhed.

Spaning under hösten
Tillslaget skedde efter ett omfattande spaning- och underrättelsearbete under hösten. De första tipsen om narkotikasmugglingen kom från norsk polis, och utredningen har bedrivits i samarbete med slovakisk polis, det europeiska polissamarbetet Europol och internationella åklagaren i Malmö.

Efter tillslaget fortsatte polisen spaningsarbetet och har därför inte kunnat offentliggöra omfattningen på tillslaget tidigare.

Fyra personer häktade
Totalt är fyra män häktade misstänkta för grovt narkotikabrott. Huvudmannen, en slovakisk medborgare som bott många år i Sverige, greps i Tyskland och sitter nu häktad i Sverige. Ytterligare två personer sitter häktade i Sverige, båda svenska medborgare. Den ene misstänks vara köpare av delar av narkotikapartiet.

En fjärde person är häktad i Slovakien, misstänkt för att ha transporterat narkotikan till Sverige. Åklagaren har begärt honom utlämnad genom en europeisk arresteringsorder.

Utredningen fortsätter
Utredningen går vidare med tekniska undersökningar, analyser och ytterligare förhör. Rikskriminalpolisen fokuserar på ett kriminellt nätverk med utgångspunkt i Slovakien som bedriver narkotikahandel i stora delar av Europa.

 

Källa: polisen.se

Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!