Rekordmånga drunknade i juni

publicerad 6 juli 2020
- av Markus Andersson
Två flickor leker vid havet.

Under juni månad drunknade 23 personer i Sverige, jämfört med tio personer under samma period förra året. Orsaken tros vara att många ger sig långt ut i vattnet trots att de har bristfälliga simkunskaper.

De 23 drunkningarna i juni är den högsta siffran som uppmätts under hela 2000-talet, hittills har 40 personer drunknat under 2020 och siffrorna befaras stiga under de kommande månaderna.

– Det var som att högsäsongen började mycket tidigare i vår. Vi lägger ihop det med att det är fler hemma, fler som jobbar på distans, och en del som är permitterade och söker sig ut när det är så här fint väder, säger Mikael Olausson, säkerhetsansvarig på Svenska Livräddningssällskapet till Sveriges Radio.

Han pekar också på att många människor tror att de kan simma fast de egentligen har mycket undermåliga simkunskaper. Om de då tar sig ut för långt är det enkelt att de drunknar eftersom de har överskattat sina förmågor.

– Man tror sig kunna simma, fast man inte kan det. Där går det så fort från att vara en helt normal simtur till att på några sekunder bli det sista du gör i livet, säger han.

Olausson lyfter fram vikten i att träna upp sina simfärdigheter och att föräldrar sätter upp regler för sina barn när det är dags bada, exempelvis att en av föräldrarna alltid är med i vattnet.

Något annat som bidragit till onödiga dödsoffer är att människor ofta felparkerar sina bilar vid badplatserna och genom detta hindrar räddningstjänst från att komma till platsen och snabbt ge akut vård till människor som varit under vattnet för länge. Så hände när en flicka i tioårsåldern drunknade i Botkyrka under midsommarhelgen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!