Regeringens plan: Covidvaccin för svenskarna – varje år

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 3 februari 2022
- av Jan Sundstedt

Regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström erkänner nu att målsättningen är att de kontroversiella covidvaccinen ska ges årligen – på samma sätt som influensavaccinen.

Under en presskonferens bekräftade socialminister Lena Hallengren (S) att Sverige beställt ytterligare 75 miljoner vaccindoser – och att 34 miljoner av dessa ska levereras under 2022.

– Brist på vaccin får aldrig vara en stoppkloss i vaccinationsarbetet, hävdar hon.

Enligt Richard Bergström handlar det om modifierade vaccin från Pfizer och Moderna som man har skrivit kontrakt om att köpa in, dessa påstås vara mer effektiva än dagens vaccin mot den så kallade omikronvarianten av coronaviruset.

Enligt Hallengren bör svenskarna också ta en tredje vaccindos så snart de kan även om man nyligen haft viruset och är immun mot sjukdomen. Till hösten är det dock sannolikt att befolkningen kommer att pressas att ta ytterligare en fjärde vaccindos.

– Jag tror på en dos till till hösten, kanske till alla men i alla fall till äldre, riskgrupper och vårdpersonal, säger vaccinsamordnaren.

Bergström medger vidare att förhoppningen är att covid-vaccinationerna ska vara återkommande och ske årligen – åtminstone för äldre, vårdpersonal och riskgrupper av olika slag.

– Jag hoppas att vi slipper ge vaccin var fjärde månad och kan rulla över i en årlig verksamhet som med influensa.

Utöver de omfattande inhemska massvaccinationsprogrammen stoltserar Hallengren även med att Sverige med miljarder av skattebetalarnas pengar donerat stora mängder vaccin till utvecklingsländer.

– Sverige var under 2021 en av världens största givare av vaccin och resurser för att ge vaccin.

Man bekräftar också att en tredje vaccindos kommer att krävas för att få resa inom EU och att personer som tagit en eller två injektioner av de kontroversiella vaccinen kommer att likställas med ovaccinerade.

– EU-kommissionen arbetar med den frågan. Förr eller senare blir det aktuellt med en tredje dos, men jag kan inte säga vad tidsplanen är, säger Bergström.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.