Regeringen vill ha kvar svenska soldater i Irak

publicerad 19 oktober 2017
Statsminister Stefan Löfven besöker de svenska soldaterna i irakiska Irbil 2016

Regeringen har för avsikt att behålla de svenska trupper som finns på plats i Irak. Detta trots oron för strider mellan kurder och irakier i regionen.

Nästa vecka ska regeringen lägga fram en proposition för att förlänga mandatet för den svenska insatsstyrkan i Irak. Sverige har ett 70-tal soldater i Irak, vilka bland annat utbildar den kurdiska milisgruppen Peshmerga och den irakiska armén.

Vi kommer att gå till riksdagen med förslaget att fortsätta utbildningsinsatsen. Vi vill bidra i kampen mot IS genom att utbilda Peshmerga och irakisk trupp, säger kabinettssekreterare Annika Söder till TT.

Samtidigt har oroligheterna mellan kurdiska Peshmerga och den irakiska armén ökat efter att Irak i veckan gick in i Kirkuk, vilket lett till att tusentals personer flytt staden. Sverige utbildar båda sidor i konflikten.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.