Inrikes

Regeringen vill godkänna Ceta-avtal

Demonstration mot Ceta och TTIP i Stuttgart, Tyskland

Regeringen har lämnat en proposition till riksdagen om att godkänna Ceta-avtalet mellan EU och Kanada.

Miljöorganisationen Jordens Vänner är kritisk och hoppas att Ceta (Comprehensive Economic and Trade Agreement) faller.
– Detta fulhandelsavtal förskjuter makten till stora företag och ger dem stort inflytande över kommande lagstiftning, i stället för att värna om demokrati, bra miljöskydd och ett levande jordbruk i EU, säger Andrea Söderblom-Tay, ordförande i Jordens Vänner.

Kanadas miljö- och konsumentskydd har lägre standarder till exempel gällande ursprungsmärkning av kött och genmanipulerad mat. Det kommer också att utsätta svenskt jordbruk för ännu mer konkurrens från storskalig lågprisimport och det blir svårare att ställa krav i offentliga upphandlingar, enligt Jordens Vänner.

I andra länder finns ett motstånd mot Ceta-avtalet. Frankrikes president kräver ett veto, och i Nederländerna mobiliseras det för en folkomröstning i frågan.

Än finns tid att stoppa avtalet, säger Andrea Söderblom-Tay.

Sverige skulle kunna låta en oberoende kommitté granska riskerna såsom president Macron har gjort i Frankrike. Flera länder ska inte ratificera förrän tidigast 2019 så regeringen skulle inte behöva föreslå detta redan innan valet. Ett så stort avtal bör bli en valfråga.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!