Regeringen upprättar återvändandecenter

Migrationskrisen i Europa

publicerad 19 september 2023
- av Jan Sundstedt
SD-ledaren Jimmie Åkesson och migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Svenska återvändandecenter ska upprättas och asylsökare ska inte få välja boende utan kommer framöver att placeras på särskilda mottagningscenter. Det låter Sverigedemokraterna och den borgerliga regeringen meddela.

Regeringen planerar att avsätta nästan 300 miljoner kronor i nästa års budget för etablering av återvändandecenter. Detta offentliggjordes under en pressträff med migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och SD-ledaren Jimmie Åkesson vid Migrationsverkets förvar i Åstorp, Skåne.

– Att veta var de asylsökande befinner sig underlättar processen för återvändande, förklarar Maria Malmer Stenergard enligt GP.

Förändringar i mottagningspolitiken för asylsökande kommer också att ske. Det blir inte längre möjligt för asylsökande att välja sitt boende. Istället kommer de att placeras i särskilda mottagningscenter. För nästa år är 21 miljoner kronor avsatta för dessa center och denna summa kommer att öka dramatiskt till 275 miljoner kronor år 2026.

– Detta kommer inte bara att göra asylprocessen mer effektiv, men det kommer också att underlätta återvändandeprocessen, tillägger migrationsministern.

Dessa åtgärder utgör en del av regeringens övergripande strategi att strama åt migrationspolitiken, och syftar till att effektivisera såväl mottagandet som processen för återvändande.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!