Inrikes

Regeringen skjuter till tre miljarder till kontroversiella coronatester

10 miljarder kronor läggs på testning och smittspårning under 2020.

Totalt kommer nästan 10 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar att ha använts för att bekosta smittspårning och coronatester under 2020. Detta trots att testerna är mycket opålitliga och att tusentals svenskar fått falska positiva svar.

Regeringen konstaterar att de pengar som budgeterats för mittspårning och tester håller på att ta slut och vill därför lägga ytterligare tre miljarder kronor på projektet, vilket gör att summan stiger till sammanlagt 9,8 miljarder kronor under 2020.
– Vi tar på oss de kostnader som regionerna har för testning så att man kan upprätthålla den nivån man behöver, säger vice statsminister Isabella Lövin (MP) till TV4 Nyheterna.

Hon hävdar vidare att ”situationen är extraordinär” och att man därför flera gånger gått in och ökat anslagen till testerna, något som förväntas ske även nästa år då den initiala budgeten är satt till två miljarder kronor.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur testerna ofta är dysfunktionella och har stora brister. Bland annat testade nästan 4000 svenskar positivt tidigare i augusti – trots att de inte var smittade.

Då försvarade sig Folkhälsomyndigheten med att det handlade om kinesiska PCR-tester av bristande kvalitet som inte fungerade som de skulle, men det är mycket oklart hur många andra fall det finns av svenskar som fått falska positiva resultat men där felen inte har upptäckts.

 

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!