Regeringen skjuter till tre miljarder till kontroversiella coronatester

publicerad 3 november 2020
10 miljarder kronor läggs på testning och smittspårning under 2020.

Totalt kommer nästan 10 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar att ha använts för att bekosta smittspårning och coronatester under 2020. Detta trots att testerna är mycket opålitliga och att tusentals svenskar fått falska positiva svar.

Regeringen konstaterar att de pengar som budgeterats för mittspårning och tester håller på att ta slut och vill därför lägga ytterligare tre miljarder kronor på projektet, vilket gör att summan stiger till sammanlagt 9,8 miljarder kronor under 2020.

– Vi tar på oss de kostnader som regionerna har för testning så att man kan upprätthålla den nivån man behöver, säger vice statsminister Isabella Lövin (MP) till TV4 Nyheterna.
Hon hävdar vidare att ”situationen är extraordinär” och att man därför flera gånger gått in och ökat anslagen till testerna, något som förväntas ske även nästa år då den initiala budgeten är satt till två miljarder kronor.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur testerna ofta är dysfunktionella och har stora brister. Bland annat testade nästan 4000 svenskar positivt…


 


Liknande artiklar: