Regeringen ska bärga Estonias bogramp

Estoniakatastrofen

publicerad 19 april 2023
- av Markus Andersson
T.v: Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar. T.h: Stort hål i Estonias skrov.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I vårändringsbudgeten tillsätter den borgerliga regeringen 25 miljoner kronor för ”ytterligare undersökningar av M/S Estonia”. Man lovar bland annat att bärga bogrampen och dokumentera fartygets bildäck.

I ett pressmeddelande konstaterar man att det finns ett stort allmänintresse kring fartygets förlisning och att ”arbetet som Statens haverikommission genomför är viktigt”. Man pekar vidare på att det under förra sommaren genomfördes en undervattensundersökning som beskrivs som ”lyckad” och som resulterade i cirka 45 000 3D-bilder av M/S Estonia och dess omgivning och nu vill man alltså fortsätta med undersökningarna.

– Det kommer aldrig att gå att besvara alla frågor om vad som hände den där natten för snart 30 år sedan men om de planerade undersökningarna kan bidra till en ökad förståelse om hur det gick till när fartyget sjönk är regeringens bedömning att de bör genomföras, säger ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.

De ”kompletterande undersökningar” som ska genomföras innefattar bland annat att bildäcket ska filmas och fotograferas samt att bogrampen ska bärgas ”i syfte att bättre förstå förlisningen och inhämta mer information om sjunkförloppet”. Det är de borgerliga regeringspartierna och stödpartiet Sverigedemokraterna som drivit igenom förslaget.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om att haverikommissionen håller fast vid sin teori om att inga explosioner förekommit på fartyget och att någon kollision ej heller kan ha skett med annan farkost – detta trots att dokumentärfilmaren Henrik Evertsson kunnat visa att det finns ett stort hål i fartygets skrov. Istället utgår man från att att förlisningen berodde på brister i bogvisiret.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!