Regeringen: Höj skatten på tobak och alkohol

publicerad 26 maj 2022
- av Sofie Persson

Svenska regeringen vill att skatten på tobak och alkohol ska höjas. Tobaksskatten kan komma att öka minst tre procent nästa år och skatten på alkohol med över tio procent under de kommande två åren.

Regeringen beslutade under onsdagen att föra fram en proposition om höjda alkohol- och tobaksskatter. Motiveringen är bland annat att man inte justerat alkoholskatten sedan år 2017 och tobaksskatten sedan år 2015, vilket idag resulterat i att Sverige, enligt regeringens kalkyler, har bland de lägsta cigarettpriserna i EU. Vidare anser man att skatten är “ett effektivt styrmedel” för att förbättra folkhälsan samtidigt som det ökar skatteintäkterna.

På både cigaretter och snus föreslås att man höjer skatten med cirka tre procent redan 1 januari 2023 och med ytterligare en procent året därpå. Regeringen föreslår också att man höjer skatten på e-vätskor och andra nikotinhaltiga produkter med en procent.

Skatten på öl och vin föreslås vidare att höjas med cirka fem procent 1 januari 2023 och med ytterligare åtta procent följande år. På sprit föreslås en höjning om en procent nästa år och med ytterligare en procent 2024.

De föreslagna skattehöjningarna beräknas öka skatteintäkterna med en knapp miljard kronor år 2023 och med ytterligare en miljard kronor år 2024.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!