Regeringen går emot FHM – vill tillåta covidvaccin till barn igen

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 24 april 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Regeringen vill undersöka förutsättningarna att låta privata aktörer injicera svenskar med covidvaccin, även om det skulle gå emot nuvarande rekommendationer.

Detta efter att det framkommit att det finns föräldrar som uttryckt att man fortfarande vill att deras barn tar preparatet, något som dock inte längre är möjligt efter att Folkhälsomyndigheten tagit bort rekommendationen att göra detta.

Det var i november 2022 som Folkhälsomyndigheten tog bort rekommendationerna att covidvaccinera barn mellan 12 och 17 år. Anledningen som anges är den “låga risken för allvarlig sjukdom och död i covid-19 bland barn och ungdomar” och därför erbjuds enbart vissa barn inom så kallade riskgrupper covidvaccin.

Det har samtidigt uppmärksammats fall där föräldrar gått emot Folkhälsomyndigheternas rekommendation och till och med rest till andra länder för att låta vaccinera sina barn, rapporterade skattefinansierade SR om i mars.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) meddelar under en pressträff att man nu ser över möjligheterna för privata aktörer att genomföra injektionerna, om det finns ett nationellt överskott. Anledningarna som man från regeringen ger är just föräldrar som vill låta covidvaccinera sina barn och även de som vill vaccinera sig för att resa. Just nu krävs covidvaccinering för svenska medborgare för inresa till Pakistan, Turkmenistan, Liberia, Indonesien samt USA.

I nuläget kan enbart aktörer som har direkta avtal med regionerna distribuera vaccin. Forssmed kallar situationen “otillfredsställande” och menar att Sverige skiljer sig från andra västländer i det att man enbart ger covidvaccin enligt rekommendationer.

Detta skulle därmed istället innebära att privata vaccinatörer skulle kunna sälja covidvaccin till den del av befolkningen som inte får ta covidvaccin längre, som exempelvis föräldrar som vill injicera sina barn, säger Forssmed om förändringen man vill åstadkomma.

Jakob Forssmed och Acko Ankarberg Johansson vid pressträffen. Foto: Regeringen.se

Den 1 mars i år kom man med nya rekommendationer där främst äldre och riskgrupper uppmanas att låta injicera sig. Personer från 80 år och uppåt, samt de som bor på särskilda boenden för äldre, uppmanas av Folkhälsomyndigheten att ta två injektioner med påfyllnadsdoser under det kommande året.

Forssmed uppmanar också under pressträffen allmänheten att följa de nuvarande rekommendationerna och uppmanar även kommuner och regioner att “öka på ansträngningarna för att få upp vaccinationsgraden” för dem som är över 80 år.

Även personer mellan 50 och 79 år rekommenderas att ta en påfyllnadsdos under året. Det rekommenderas också att man har en “grundvaccination”, som innebär tre doser, sedan tidigare. Personer mellan 18 och 49 rekommenderas inte att ta någon påfyllnadsdos och heller inte att ha en grundvaccination, även om grunddoserna fortsatt finns tillgängliga.

Folkhälsomyndigheten betonar att det idag finns “ett gott skydd mot covid-19” hos “så gott som alla i Sverige” och att barn och unga vuxna främst byggt upp ett skydd genom en eller flera infektioner.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!