Rasmus Paludans parti ställer upp i svenska valet

publicerad 21 april 2022
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den dansk-svenske politikern Rasmus Paludans parti Stram Kurs ställer upp i det svenska riksdagsvalet i höst. Partiet var vid det senaste danska valet mycket nära att komma in i Folketinget.

Stram Kurs startades 2017 och 2019 blev partiet godkänt av danska Økonomi- og Indenrigsministeriet för att kunna delta i Folketingsvalet 2019. Då fick partiet 1,8 procent av rösterna, det vill säga strax under spärren på två procent som krävs för att väljas in i parlamentet. Partiets fokus har varit att få bort islam från Danmark och stoppa invandring från utomeuropeiska länder samt att utvisa invandrare och flyktingar från mellanöstern och Afrika.

Rasmus Paludan har även gjort sig känd för att vid ett flertal tillfällen ha visat sitt missnöje med religionen genom att bränna koranen samt linda in den i bacon. Senast nu under påskhelgen var han i Sverige och brände koraner.

Nu står det klart att Stram Kurs ställer upp i det svenska riksdagsvalet i höst, bekräftar Valmyndigheten för Bonniertidningen Expressen. Paludan har både danskt och svenskt medborgarskap och har tidigare insinuerat att han kan komma att ställa upp i det svenska valet.

Partiet kommer att gå under beteckningen ”Stram Kurs Sverige”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!