Rapporter om valfusk fortsätter att strömma in

publicerad 11 september 2018
- av Markus Andersson

Rapporter om valfusk fortsätter att strömma in från hela landet. Nya Dagbladet publicerar här de ytterligare rapporter och vittnesmål som inte kunnat publicerats tidigare.

Valdeltagare vid Viksängsskolan i Västerås kommun blev uppmanade av valförrättare att inte försluta kuverten med valsedlar som lämnades in.

I vallokalen vid Österundagården i Torstuna i Enköpings kommun hittades valsedlar för Sverigedemokraterna som hade ikryssade namn.


Annonser:


Valförrättare vid hyresgästföreningen Kastanjen i Göteborgs kommun uppmanade valdeltagare att inte försluta kuverten med valsedlar som lämnades in och vidhöll att ”det så skulle bli lättare att räkna dem”.

I vallokalen i Lustadalens skola i Sundsvalls kommun hade valsedlar ifrån Alternativ för Sverige, Sundsvallspartiet, Medborgerlig samling och Nordiska motståndsrörelsen placerats i ett avskilt valsedelsställ i en annan del av lokalen. En läsare dokumenterade det hela på film:

I vallokalen vid Beckombergaskolan i Bromma kommun sade valförrättarna att valsedelskuverten inte behövde förseglas. Samma besked fick valdeltagare i vallokalen i Krami i Trollhättans kommun.

I vallokalen vid Moheda församlingshem i Alvesta kommun stod Sverigedemokraternas valsedlar förtäckta med Socialdemokraternas valsedlar. Detta upptäcktes vid lunchtid under valdagen. Samma sak skall ha förekommit på Tallgårdens vallokal på Araby/Nydala området i Växjö.

I en vallokal i Allum i Partille kommun saknades förtryckta valsedlar för Sverigedemokraterna. Valdeltagare uppmanades också att inte försegla kuverten med valsedlar.

I vallokalen förskolan Gläntan i Högdalen och i Bäckahagens skola i Stockholms kommun saknades valsedlar för Sverigedemokraterna.

I Kyrkskolans vallokal i Sandvikens kommun uppmanades valdeltagare att inte försegla kuverten med valsedlar. Valförrättarna använda även blyertspenna vid avprickning i listan med valdeltagare.

En förstagångsväljare vid Sofiaskolans vallokal i Stockholms kommun uppmanades att inte försegla kuverten med valsedlar.

Vid vallokalen i Hedeskolan i Kungsbacka kommun sade valförrättarna att går bra att vika in fliken på kuvertet istället för att försegla det.

I vallokalen i Skee Skola i Strömstads kommun saknades valsedlar för Sverigedemokraterna vid lunchtid. Efter att partifunktionärer tillkallats kunde valsedlar ersättas efter ungefär en timme.

I Hammarbyskolans vallokal i Stockholms kommun saknades valsedlar för Sverigedemokraterna. Vid påpekade till valförrättare på plats fick man svaret att partierna själva skulle stå för att placera ut sina valsedlar.

I Välas förtidsröstningslokal i Helsingborgs kommun saknades valsedlar för Sverigedemokraterna.

I Billdals vallokal på Lindåskolan i Göteborgs kommun påpekade valdeltagare att klistret var dåligt till valkuverten och fick då till svar att kuverten med valsedlar inte behövde förseglas.

Enligt uppgifter ifrån läsare skall valdeltagare i Näs vallokal i Hallstahammars kommun inte blivit ombedda att visa någon identitetshandling i samband med att de lämnade över röstkort och valsedelskuvertet.

Valdeltagare som besökte Roslagskulla skola i Österåkers kommun uppmanades av en valförrättare att inte försegla kuverten med valsedlar. Samma uppmaning kom ifrån valförrättare vid förtidsröstningslokalen på stadsbiblioteket i Gävle.

Valsedlar för Sverigedemokraterna saknades i förtidsröstningslokalen på biblioteket i Borgholms kommun enligt tips ifrån läsare.

I vallokalen vid Birkagården i Växjö kommun sade valförrättarna att valsedelskuverten inte behövde förseglas.

Valsedlar för Sverigedemokraterna saknades i vallokalen vid Tuna bygdegård i Vimmerbys kommun på under valdagens förmiddag.

I Knäreds vallokal i Laholms kommun bad valförrättarna valdeltagarna att inte försegla valsedelskuverten.

I förtidsröstningslokalen i Rasbo i Uppsala kommun saknades valsedlar för Sverigedemokraterna med namn. Endast blanka valsedlar ifrån partiet fanns att tillgå.

Många har också känt sig påverkade av att företrädare för Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och andra partiet stått utanför vallokaler runt om i landet och delat ut valsedlar precis vid ingången till vallokalen.

I vallokalen Västra Ramlösa Skola i Helsingborgs kommun placerades Sverigedemokraternas valsedlar som ensamt parti i ett stativ vid sidan av de övriga partiernas valsedlar som låg i ett och samma stativ.

I vallokalen i Stadshuset i Kungsbacka kommun uppmanades valdeltagare att vika in kuvertet och inte klistra igen dem.

I vallokalen i Storängsskolan i Västerås kommun bad rösträknarna väljarna att klistra igen kuverten samtidigt som de även sade att det gick lika bra att vika in fliken om man ville.

I Ystad har många valdeltagare fått fel adress till vallokalen vilket resulterat i att en del som kom sent, exempelvis, funktionshindrade, inte hann ta sig till rätt lokal för att rösta.

I vallokalen Säteriet, Mölnlycke i Härryda kommun fanns inte valsedlar för Sverigedemokraterna för riksdags- och landstingsvalet, medan det fanns valsedlar för samtliga val för övriga riksdagspartier.

I många vallokaler i Landskrona fanns inte Sverigedemokraternas valsedlar överhuvudtaget. Enligt vittnen som kom på morgonen, fick de till svar från rösträknarna att ”De kanske är slut”.

I Nynäshamns kommun gavs även i röstbåsen uppmaningen att det räcker med att vika igen kuvertet, i distrikt 4 kompletterat med att det också gick att klistra igen kuvertet.

I vallokalen vid Allum köpcentrum i Partille kommun saknades förtryckta valsedlar för Sverigedemokraterna.

I Österundagården, Torstuna i Enköpings kommun fanns det valsedlar från Sverigedemokraterna med namn som redan var ikryssade. Valsedlar med fler än ett kryss i blir ogiltiga.

I vallokalen i Vedevåg, i Lindesbergs kommun, blev väljare ombedda av valarbetarna att inte klistra igen kuverten.

I vallokalen vid Tumba Torg 101 i Botkyrka kommun, saknades partiet Alternativ för Sveriges valsedlar.

I röstlokalen Forum i Kvarnsvedens kommun, fanns det endast blanka röstsedlar för Sverigedemokraterna. Ett vittne blev ombedd att ”vika in fliken” på kuvertet. När personen klistrade igen den ändå så hördes ett suck med ”ja så kan man också göra” ifrån personalen.

I vallokalen i Ljung, i Herrljunga kommun gjordes ingen ID kontroll när röstkorten lämnades in.

Vid förtidslokalen i biblioteket i Borlänge saknades valsedlar för Sverigedemokraterna.

I Furudal, Rättviks kommun saknades Sverigedemokraternas och Nordiska Motståndsrörelsens valsedlar i förtidsröstningslokalen.

I Norrköpings kommun har enligt en valförrättare, cirka 22 % av de bokförda rösterna som tillhör Sverigedemokraterna försvunnit mot vad de hade räknat från valurnan. Valarbetaren letade i sopsäckarna, men vågade inte på plats ta detta öga mot öga med valordförande.

I vallokalen Karlstad Rudsskolan i Karlstads kommun blev väljare ombedda att inte klistra igen kuverten utan att endast vika in kanten och fick endast fylla i valsedlarna med blyertspennor.

I ett distrikt i Gävle hade röstbåsen blyertspennor.

I Kvickentorpsskolan i Farsta, i Stockholms kommun, vägrade valarbetarna att fylla på partiet Alternativ för Sveriges valsedlar som de fått extra utav, i händelse att de skulle ta slut.

I vallokalen på Lindeborg i Malmö kommun var Sverigedemokraterna valsedlar borta på 4 av 5 bord. Sverigedemokraternas valsedlar fanns bara i ett utav valsedelsställen.

I vallokalen på Bondegatan i Göteborgs kommun uppmanades väljare att inte klistra igen kuverten, bara vika in kanten.

I Adolfsberg i Örebro kommun var Sverigedemokraternas valsedlar borta. Enligt vittnen resulterade detta i att flera som tänk rösta på Sverigedemokraterna istället röstade på andra partier.

I vallokalen på Eriksdalsskolan, på Ringvägen, Södermalm i Stockholms kommun, påpekade en väljare att klistret på valkuverten var klent och gick ej att försluta ordentligt. Väljaren fick till svar av valarbetarna att det inte hade någon betydelse och det bara var att stoppa ner fliken i kuvertet.

I förtidsröstningslokalen på Ryttarens Café och Aktivitetscenter i Uddevalla kommun, den 27/8, lade en väljare märke till att av två valurnor var bara en plomberad.

I vallokalen i Norr city i Katrineholms kommun, fanns det enligt ett vittne blyertspennor i valbåset. Detta kan enligt uppgift kan till en ogiltig röst vid personkryssning.

I Birstas förtidsröstningslokal i Sundsvalls kommun hade namnvalsedlar lämnats till valförrättare vid start av förtidsröstningen, när en partifunktionär besöker platsen för eventuell påfyllning drygt en vecka senare är alla namnvalsedlar borta. När han påpekar detta och vill fylla på med nya namnvalsedlar så blir han först ignorerad, när han sedan ringer upp den andre partifunktionären för att säkerställa att namnvalsedlarna lämnats där reagerar valförrättaren och tar motvilligt emot och lägger ut namnvalsedlarna. Valförrättarna anser att partifunktionären ”har en jävla attityd” när han kräver att få fylla på valsedlarna, som tidigare hade slängts. Se länk till videoklippet.

I vallokalen Skottsundsbacken i Sundsvalls kommun var flera hundra valsedlar borta efter bara några timmar, förmodligen slängda eftersom valresultatet inte visar på hundratals röster till AfS i Skottsund.

I Sundsvalls kommun upprepades frågor till valförrättare på plats angående vem som ansvarar för påfyllning av valsedlar under valdagen. Svaret kommer till slut att det är valförrättaren som ansvarar för påfyllning. I Höglundaskolans vallokal påstår däremot en valförrättare att det är något som partierna själva ansvarar för och att detta inte är något som valförrättarna har fått direktiv om att sköta om.

I Karlskoga lasaretts förtidsröstningslokal, i Karlskoga kommun saknades valsedlar för Sverigedemokraterna till riksdag och landsting. Sverigedemokraternas valsedlar hade gömts bakom andra partiers valsedlar, detta trots att tre valförrättare var närvarande. Väljare uppmanades att inte klistra igen valkuverten då detta ”inte hade någon betydelse”.

I förtidsröstningslokalen i Blomstermåla i Mönsterås kommun saknades det blanka valsedlar till riksdagen. En väljare som frågade varför det var så fick till svar från valarbetaren på plats ”Nej det är nytt för i år, det finns inte till riksdagen”. Detta har enligt vittne resulterat i att vissa inte kunnat rösta på de parti de velat.

 

Denna artikel uppdateras…

 

Nya Dagbladet rekommenderar att alla misstänkta valfusk rapporteras och anmäls även om det gått ett par dagar. Uppenbart valfusk såsom upptäckt av stulna valsedlar etc. är brottsligt och bör polisanmälas genom att ringa 114 14. För informationens skull bör alltid valnämnden i kommunen kontaktas såväl som Valmyndigheten på telefon 020-825 825 eller valet@val.se. Missförhållanden kan också rapporteras in till Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, som i år övervakat det svenska valet. OSSE går att nå på adressen pm@osce.org (författa mejlet på engelska). Bifoga gärna bilder i anmälningarna.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.